Persbericht van de Algemeen Overste van de Priesterbroederschap Pius-X



Op verzoek van de Heilige Stoel hebben wij besloten de subdiakenwijdingen die te Zaitzkofen, in Duitsland, op 28 maart moesten plaatsvinden, te verplaatsen. Zij zullen op dezelfde datum toegediend worden in het seminarie van EcĂ´ne, in Zwitserland.

Deze beslissing is bedoeld als gebaar van kalmering na de stroom van onrechtvaardige veroordelingen, die zwaar drukten op de bisschoppen van de Priesterbroederschap en de agressieve reacties die erop volgden. Wij betreuren inderdaad, dat sommige episcopaten ervan hebben geprofiteerd, met medeplichtigheid van de media, om een openlijk verzet te voeren tegen de paus. Wij gruwen vooral van de houding van het Duitse episcopaat, dat ons onophoudelijk zijn liefdeloze vijandschap toont en zijn voortdurende aanvallen, waarbij het ons behandelt “met haat, zonder vrees noch reserve”, zoals de Heilige Vader het terecht naar voren heeft gebracht in zijn brief van 10 maart jl.

Wij weten dat onze situatie, gezien vanuit het kerkelijk recht, onvolmaakt is. Dit is niet nieuw en het is nauw verbonden aan de crisis die de Kerk doormaakt en aan de noodtoestand die eruit voortvloeit. Het dient dus nergens toe, zich op het recht te beroepen om te proberen het leven van onze priesterlijke gemeenschap te verstikken. De andere wijdingen zullen plaats vinden zoals het voorzien was; er is nooit sprake van geweest, ze te schrappen. Want de welwillende daad van de Heilige Stoel zou nooit uitgelegd mogen worden als de wil, om de Priesterbroederschap St. Pius X te verstikken.

Wij houden ons aan het schema, aangegeven door het decreet van 21 januari jl., dat “noodzakelijke gesprekken” voorziet over het Tweede Vaticaans Concilie en zijn vernieuwingen. Wij verzekeren de Heilige Vader opnieuw van ons gebed, opdat door deze leerstellige discussies het volle licht van de gehele Waarheid mag stralen.

Menzingen, 24 maart 2009, + Bernard Fellay

bron: Nederlandstalige website Priesterbroederschap Pius-X