Paus geeft toelichting bij opheffing excommunicatie Pius-X-bisschoppen



Paus Benedictus XVI licht in een zeven bladzijden tellende brief, die morgen donderdag in Rome officieel wordt voorgesteld, zijn beslissing over de opheffing van de excommunicatie van de vier integristische bisschoppen van de Priesterbroederschap Pius X toe.

De paus verdedigt in de brief aan alle bisschoppen wereldwijd het besluit en omschrijft de beslissing als een gebaar van verzoening. Wel erkent hij de begane vergissingen. Het Vaticaan raakte ernstig in verlegenheid nadat een van de vier bisschoppen de omvang van de Shoah relativeerde. Dat resulteerde ook in kritiek op enkele pauselijke raadgevers. De Italiaanse krant ‘Le Foglio’ schrijft vandaag dat de paus in zijn brief alvast de conclusie trekt dat Rome meer aandacht moet besteden aan internet als informatiebron. Het Vaticaan had ook beter zijn motieven moeten toelichten inzake de opheffing van de excommunicatie en de betekenis daarvan. Verschillende onnodige misverstanden zouden op die manier vermeden zijn. Zo werden de vier bisschoppen in sommige seculiere media als katholieke bisschop voorgesteld.

Paus Benedictus XVI schrijft in zijn brief, waarin hij ook zijn trouw aan de besluiten van Vaticanum II uitspreekt, dat de commissie ‘Ecclesia Dei’ ook in de toekomst de onderhandelingen, die als doel hebben de breuk ongedaan te maken, zal blijven leiden. “Maar dat zal in nauw overleg gebeuren met de Congregatie voor de Geloofsleer.”

bron: KerkNet