Jaar van de Hl Bernadette in Lourdes



Na het Jubeljaar, naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de verschijningen van Maria aan Bernadette Soubirous in Lourdes, roept het Franse bedevaartsoord 2009 uit tot ‘Jaar van de heilige Bernadette’.

Bisschop Jacques Perrier van Tarbes-Lourdes onderstreept het symbolische belang van een dergelijke jaar. Het maakt volgens hem duidelijk dat onze geloofsweg met de Mariaverschijningen niet ten einde is. “Bernadette is heilig verklaard, niet omdat zij getuige was van de Mariaverschijningen, maar vanwege haar leven nadien.” Naar aanleiding van het jaar worden, net als tijdens het Jubeljaar 2008, opnieuw talrijke initiatieven georganiseerd waarin de zieneres van de Massabielle-grot centraal staat.

Mgr. Perrier roept pelgrims wereldwijd op de geloofsweg die met de herdenking van de verschijningen werd ingezet voort te zetten. “Het leven van Bernadette doen stoppen in 1858 is even absurd als het leven van Maria doen stoppen bij het bezoek van de engel. Zoals Maria haar geloofsweg heeft voortgezet, naar de woorden van paus Joannes Paulus II, zo zette Bernadette haar weg ook moedig voort. Daarom stellen wij u na de ‘Weg van het Jubeljaar’ nu de ‘Weg van Bernadette’ voor”, verduidelijkt Mark Kemseke, verantwoordelijke voor het onthaal en de begeleiding van Nederlandstalige pelgrims in het Franse bedevaartsoord Lourdes.

bron: Kerknet