Opmerkelijke kerkelijke berichten in 2008



Naast serieuze, devote en tragische berichten, bracht katholieknederland.nl in 2008 ook regelmatig opmerkelijke en hilarische nieuwtjes. Die berichten wekten soms de ergernis van lezers, veel vaker bezorgden ze hun een glimlach. Een overzicht uit de wondere christelijke wereld in het afgelopen jaar.

Heilig zand
De politie op Schiphol stond in januari vreemd te kijken toen een Boliviaanse priester onder zijn gewaad pakketten had verstopt met wat hij ‘heilig zand’ noemde. Het zand bleek cocaïne te zijn. De geestelijke werd opgepakt.

Paus in ochtendjas
Niet opgepakt werden de dieven die bisschop Jo Gijsen in de trein beroofden van een foto van de voormalige bisschop van Roermond met paus Johannes Paulus II in ochtendjas. De foto was gemaakt in het ziekenhuis, kort na de aanslag op de Poolse paus in 1981. De roof vond al in 2000 plaats. Gijsen sprak er voor het eerst over in februari dit jaar.

Kleine muis zoekt een huis
Ook een andere Roermondse bisschop haalt regelmatig het nieuws. Over zijn bezoek aan een groep peuters en kleuters in Schinnen op 23 januari werd echter niet lang nagepraat: hulpbisschop Everard de Jong las er voor uit het boek Kleine muis zoekt een huis. Meer rumoer veroorzaakte zijn uitspraak dat jongeren die moeite hebben de kuisheid te beoefenen, wat minder vlees zouden moeten eten. “Met name vlees schijnt van invloed te zijn op je seksuele verlangens”, zei de ‘jongerenbisschop’ in april in jongerenblad Omega.

Krimpende paus in Amsterdam
Paus Benedictus XVI verscheen in februari onverwachts in hartje Amsterdam. Een wassen beeld van de Heilige Vader stond enkele dagen in een etalage van Madame Tussauds met uitzicht op de Dam. De paus had niet voor het beeld geposeerd. Misschien maar goed ook, want hij laat zich moeilijk waarheidsgetrouw nabootsen: de Heilige Vader krimpt namelijk. Daar kwam het Nijmeegse bedrijf Stadelmaier achter dat in april de liturgische kleding voor het pausbezoek aan Amerika leverde. Uit de nieuwe opgegeven maten bleek de paus ten opzichte van een vorige opdracht enkele centimeters kleiner te zijn geworden.

Ratzinger in Apeldoorn
Joseph Ratzinger dook in mei ook in Apeldoorn op. De Duitse voetballer Joseph Laumann gaf na afloop van een oefenwedstrijd met Jong Vitesse tegen AGOVV aan journalisten een valse naam op: Joseph Ratzinger. Hij was stiekem bij Vitesse op proef. Dat was voor zijn werkgever Rot-Weiss Erfurt reden hem te ontslaan.

Van voetballer tot priester
Voetbal en religie liggen voor sommigen dicht bij elkaar. De Braziliaanse topvoetballer Zé Roberto van Bayern München maakte dit jaar bekend priester te willen worden. Ook een andere ster, de Mexicaanse gitarist Carlos Santana wil zich in dienst van het evangelie stellen. “Ik ben in staat om mensen te helpen om de Bijbel te begrijpen als het gaat over schuld, schaamte, oordelen en angst”, zei de hogepriester van de Latin rock.

Steve Fossett
De sterren zien het priesterschap kennelijk als een avontuurlijk metier. De Kerk had in 2008 dan ook haar eigen Steve Fossett in de ‘vliegende priester’ Adelir de Carli. De Braziliaanse avonturier steeg in april hangend aan duizend heliumballonnen op aan de kust bij Paranagua. De priester wilde een record breken door 19 uur onafgebroken aan heliumballonnen te hangen. Het liep niet goed met hem af. Drie maanden later werd zijn stoffelijk overschot in zee teruggevonden.

Karaokepriester geëlektrocuteerd
Een Filippijnse priester kwam in april op zo mogelijk nog onfortuinlijker wijze aan zijn eind. Hij werd na een zwempartij geëlektrocuteerd door een kapotte karaokemicrofoon. De priester kwam net uit zee en was nog drijfnat toen hij de microfoon van een strandresort in de stad Morong ter hand nam. Metgezellen van de priester zagen hem sidderen. Hij verloor het bewustzijn en werd in een nabijgelegen hospitaal doodverklaard.

Inenten vóór kruisiging
Andere Filippijnen speelden zelf met de dood. Gezondheidsdiensten raadden mensen die zich op Goede Vrijdag lieten kruisigen aan zich tegen tetanus te laten inenten. Ook werd hun geadviseerd de spijkers waarmee zij zich aan het kruis lieten vastklinken, te steriliseren om infecties te voorkomen. Elke Goede Vrijdag laten tientallen mannen in het enige voornamelijk door rooms-katholieken bewoonde land van Azië zich aan het kruishout vastnagelen in navolging van Jezus Christus.

Maria op druif
Becky Ginn uit het Amerikaanse stadje Arlington keek in september raar op toen zij rotte druiven weg wilde gooien. Op één druif zat een vlek die sterk leek op de Maagd Maria. Meer van de druiven hadden rotte plekken, maar die leken niet op de Moeder Gods. “Ik dacht dat dit alleen katholieken zou overkomen”, aldus de vrouw die zelf baptist is. Voor Ginn is de druif het bewijs dat God soms ook gevoel voor humor heeft.

Maria op nummerbord
Andere gelovigen hebben minder met de Moeder Gods. Een vrouw uit Friesland weigerde de verplichte kentekenplaten op haar auto te voeren met het symbool van de Europese Unie. Dat symbool zag zij als een vorm van Mariaverering, die indruist tegen haar geloof. “Zondaars worden slechts door Gods genade door het bloed van Christus gereinigd”, hield de vrouw het gerechtshof in Leeuwarden in februari voor. De rechter had weinig begrip voor haar standpunt.

Logica
Omdat van God geen adres bekend is, kan de Almachtige niet worden aangeklaagd. Zo luidde het oordeelde van een Amerikaanse rechter in oktober. Senator Ernie Chambers van Nebraska die de klacht had ingediend was het daar niet mee eens. “De rechtbank aanvaardt het bestaan van God. Hieruit volgt logischerwijs dat zij moet aanvaarden dat God alomtegenwoordig is. Aangezien God alles weet, weet Hij dus ook van de aanklacht.”

Rookverbod
De invoering van het rookverbod in de horeca zorgde in ons land dit jaar voor veel ophef. Dat deed het eerder in het Vaticaan. Paus Urbanus VII heeft slechts twaalf dagen geregeerd, maar heeft voor zover bekend wel het eerste rookverbod in openbare ruimten op zijn naam staan. In 1590 dreigde hij iedereen die in de kerk of in de zuilengalerij eromheen tabak consumeerde met excommunicatie. Het verbod gold voor pijp-, pruim- en snuiftabak.

Ruiken als een oude paus
Ook een andere historische paus hield niet van vieze luchtjes. De zalige paus Pius IX (1792-1878) stierf niet alleen in geur van heiligheid, maar verspreidde ook bij leven een heerlijke met de zintuigen waarneembare reuk. Dat beweert althans de Amerikaanse parfumproducent Excelsis. Voor wie zelf als een oude paus wil ruiken, heeft het bedrijf naar eigen zeggen hét geurtje van Pius IX in het assortiment.

bron: Katholiek Nederland