Handcommunie geen vergelijk met tongcommunie



De nieuwe hoogste Vaticaanse prelaat voor liturgiezaken deelt de voorkeur van paus Benedictus XVI voor het communiceren op de tong. Tongcommunie is volgens de Spaanse kardinaal Antonio Cañizares Llovera veel eerbiediger dan het ontvangen van het lichaam van Christus op de hand. Paus Benedictus XVI benadrukte vorig jaar juni dat tongcommunie de regel is en handcommunie de uitzondering. Zelf deelt hij de communie op de tong uit. En wie het voorrecht geniet om bij de Heilige Vader te communie te gaan, dient daarbij te knielen.

De nieuwe prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Sacramenten steunt de opvatting van de paus. Knielen en communiceren zijn “een uiting van geloof van een mens, die zich voor God neerwerpt, omdat hij weet dat alles van Hem komt”, zei Cañizares eergisteren in de Spaanse krant La Rázon. De mens breng daarmee volgens hem tot uiting dat hij ‘sprakeloos’ is en ‘ontsteld door de heerlijkheid van God, zijn goedheid en zijn Barmrmhartigheid’.

Door de communie op de tong te ontvangen en daarbij te knielen, werpt men zich in aanbidding neer voor de heerlijkheid van God. Die lichaamshouding geeft ook uiting aan het geloof in de werkelijke tegenwoordigheid van Christus in de eucharistie, aldus Cañizares. In veel kerken in Nederland is het gangbaar de communie op de hand te ontvangen. Kerkrechtelijk is handcommunie echter de uitzondering. De handcommunie is een indult, ofwel een door de paus verleende dispensatie aan bisdommen die daarom verzocht hebben. Paus Paulus VI bepaalde in 1969 dat bisschoppen kunnen toestaan dat de gelovigen de communie staande en op de hand kunnen ontvangen.

bron: Katholiek Nederland