80 jaar Vaticaanstad



Het huidige Vaticaanstad, de in 1929 bij de verdragen van Lateranen opgerichte soevereine staat ten noordwesten van Rome, viert in februari zijn 80ste verjaardag. Centraal in de 0,44 vierkante kilometer grote staat liggen het pauselijke paleis met zijn tuinen en de Sint-Pietersbasiliek.

Op 11 februari is het precies 80 jaar geleden dat de staat werd opgericht. Het akkoord voor de oprichting werd in 1929 ondertekend door kardinaal Pietro Gasparri en Benito Mussolini. De akkoorden van Lateranen omvatten naast het verdrag voor de oprichting en onafhankelijkheid van Vaticaanstad, ook nog een concordaat en een overeenkomst met een financiële regeling waarin ook een vergoeding werd vastgelegd voor de pauselijke gronden die sinds 1870 Italiaans bezit zijn.

Het Vaticaan herdenkt de oprichting van Vaticaanstad met een tentoonstelling, een colloquium met tal van prominenten en een concert. Blikvanger is de expositie: ‘1929-2009, de 80ste verjaardag van Vaticaanstad’ in Rome, die maandenlang door een wetenschappelijk comité werd voorbereid en van 12 februari tot 10 mei 2009 in een zaal tussen de Sint-Pietersbasiliek en de Bernini-zuilen op het Sint-Pietersplein te zien is.

Bezoekers maken er kennis met maquettes, plannen en foto’s van de ministaat, evenals verschillende documenten uit de periode van de ondertekening van de verdragen van Lateranen. Als extra is er ook nog een Citroën Lictoria te zien, het model waarmee paus Pius XI (1922-1939) werd rondgereden.

Voor het colloquium worden toespraken aangekondigd van de gewezen Russische president Michael Gorbatsjov, EU-Commissievoorzitter Manuel Barroso, oud VN-secretaris Koffi Annan en Joaquin Navarro-Valls, de gewezen directeur van de persdienst van het Vaticaan. De deelnemers aan het colloquium worden op 14 februari ontvangen door paus Benedictus. Tot slot is ook nog een concert gepland ter herdenking van de verjaardag.

bron: KerkNet