Sinterklaas is Katholiek!



Het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) neemt met afschuw kennis van het nieuws dat Sinterklaas in het gros van de Antwerpse stadsscholen geen verwijzingen naar het katholicisme meer mag dragen ‘omwille van de religieuze neutraliteit’.

Zoals gemeld wil een Antwerpse school dat het kruisteken van de mijter van Sinterklaas verwijderd wordt, dat op kleurprenten, en waar het kruis nog wel aanwezig is, het als ‘versiering’ uitgelegd moet worden aan de kinderen.Vlaanderen heeft een groot deel van zijn identiteit te danken aan het katholicisme.

Verschillende jaarlijks wederkerende feesten zijn daar dan ook schatplichtig aan. Pasen, Sinterklaas en Kerstmis mogen de afgelopen jaren dan wel sterk gecommercialiseerd zijn, het blijven evenementen waarvan de religieuze oorsprong niet ontkend kan worden. Het KVHV kant zich resoluut tegen een verloochening van deze oorsprong. Er zou volgens het verbond werk gemaakt moeten worden van het aanleren van de wortels van religieuze feesten. Zo weten ook kinderen die stadsonderwijs volgen uit welke traditie Vlaanderen voorkomt om vervolgens deze traditie te kunnen uiten en over te dragen.

Dit is tevens essentieel om integratie te bekomen van kinderen afkomstig uit andere culturen, die talrijk aanwezig zijn in de Antwerpse stadsscholen. Het KVHB ijvert dan ook voor een terugkeer naar nuchterheid wat het katholieke geloof in de samenleving betreft en roept een halt toe aan deze ‘beeldenstorm’.

bron: RKNieuwsNet