Rooms Katholieke Liturgie ontdoen van allerlei moderne fratsen!



Zijne Heiligheid Paus Benedictus XVI voert al jaren een vastberaden campagne om de katholieke liturgie te versoberen en te ontdoen van allerlei franjes en fratsen, die de eucharistieviering en andere liturgische diensten moeten “opleuken”, zoals dat heet. In het najaar van 2003 gaf paus Johannes Paulus II zijn zegen aan een zogenaamde Instructie, waarin bijna veertig overtredingen tegen de zuivere Eucharistieviering werden verboden, vooral het toenemende aandeel van leken rond het altaar, inclusief de pastorale werkers. Een van de opstellers van deze Instructie was het toenmalige hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer, kardinaal Ratzinger, inmiddels paus Benedictus XVI, aldus het Friesch Dagblad.

Eenvoud en eerbied. Dat waren en blijven de uitgangspunten van dit Curie-voorschrift. Dus liever geen, of althans niet zoveel, ‘misdienettes’ meer bij de Eucharistieviering zoals de meisjes-misdienaars worden genoemd. Ze zijn de laatste jaren inderdaad zeldzamer geworden bij de rooms-katholieke erediensten.Mgr. Pablo Colino, oud-dirigent van het koor van de Sint Pieter, is blij dat paus Benedictus XVI orde wil scheppen in de entourage van de Eucharistievieringen. Zo is er de laatste jaren veel te veel wereldse muziek binnengeslopen in de liturgie, doorgaans ten koste van de traditionele en vooral Gregoriaanse gezangen.

Het Vaticaan maakt overigens nadrukkelijk verschil tussen uitvaartmissen volgens de rooms-katholiekeke liturgie en afscheidsbijeenkomsten in uitvaartcentra. In de kerk gelden nu eenmaal andere rituelen dan in een crematorium.

Volgens paus Johannes Paulus II heeft de R.-K. Kerk geen luidruchtige gitaren nodig, net zo min als priesters in jeans of vrijetijdskleding rond het altaar. ‘De priester is geen entertainer, maar een voorganger in het heiligste sacrament dat de kerk kent’, aldus wijlen paus Johannes Paulus II tijdens het ad-limina (vijfjaarlijkse) bezoek van het Belgische episcopaat aan het Vaticaan, najaar 2003.

bron: RKNieuwsNet