Ouders Sint-Theresia van Lisieux zalig verklaard



Het is groot feest in de Normandische stad Lixieux. Daar zijn vandaag de echtelieden Louis en Zélie Martin zalig verklaard. Zij waren de ouders van de beroemde karmelietes Sint Theresia van het Kind Jezus. Het is de tweede keer dat een echtpaar is verheven tot de ‘eer der altaren’.

De pontificale eucharistieviering vond plaats in de basiliek van Lisieux. Buiten op het kerkplein konden bijna tienduizend gelovigen de mis via videoschermen volgen. De zaligverklaringsformule werd in naam van de paus uitgesproken door de Vaticaanse kardinaal Jose Saraiva Martins. Vanavond en morgen vinden in de basiliek plechtigheden ter ere van de nieuwe zaligen plaats.

Benedictus XVI zelf was vandaag in het Italiaanse Maria-oord Pompei. Na het Angelus richtte de paus zich in het Frans tot de gemeenschap in Lisieux. Hij wees erop dat het vandaag Wereldmissiedag is. Sint Theresia is de Patrones van de Missie. Haar ouders zijn volgens de paus te vergelijken met missionarissen. “Zij waren voorbeeldige verkondigers van het Evangelie van Christus. Ze hebben vurig volgens hun geloof geleefd en ze hebben het doorgegeven aan hun gezin en hun omgeving”, aldus de Heilige Vader vanuit Pompei.

De paus verklaarde op drie juli van dit jaar dat hij een wonder op voorspraak van Louis en Zélie Martin had erkend. Het betrof de genezing van de baby Pietro Schiliro. Toen zijn ouders kort na zijn geboorte op 25 mei 2002 te horen kregen dat hij een fatale longafwijking had, besloten ze een noveen te bidden tot het echtpaar Martin. Daarna verbeterde Pietro’s conditie binnen enkele weken aanmerkelijk en werd hij genezen verklaard. Artsen die het geval bestudeerden zeiden dat er geen wetenschappelijke verklaring voor te vinden was.

De Martins kregen in totaal negen kinderen, waarvan er vier jong stierven en vijf non werden. Ze zijn het tweede echtpaar dat zalig is verklaard, na Luigi en Maria Beltrame Quattrocchi in oktober 2001.

bron: Katholiek Nederland