Tien jaar geleden overleed mgr. Bomers



In het bisschopshuis bekenden collega’s nog jarenlang af en toe de stem te horen van mgr. Bomers, die tien jaar geleden overleed. Zo onverwacht was zijn dood, dat je er maar moeilijk aan zijn afwezigheid kon wennen. Op 12 september 1998 trof hem een hartstilstand op straat, op de Parklaan in Haarlem.

Hendricus Joseph Aloysius Bomers werd geboren in Groenlo (gemeente Eibergen) op 19 april 1936. Na de lagere school trok hij naar het kleinseminarie van de Lazaristen. In 1958 werd Hendricus -Henny- Bomers lid van dit genootschap, op 19 maart 1964 werd hij door Mgr.P.Moors, de bisschop van Roermond, in de kapel van het grootseminarie van de Lazaristen te Helden-Panningen tot priester gewijd.Hij werd naar Nijmegen gestuurd, om wijsbegeerte te studeren, na zijn kandidaatsexamen brak hij de studie af, omdat hij voor de missie benoemd was, de missie in Ethiopië. Eerst drie maanden naar Chelsea, een deelgemeente van Londen, om daar goed Engels te leren, toen naar Ethiopië.

Daar werd hij lector in de filosofie aan het interdiocesaan grootseminarie Sint Kaleba in de hoofdstad Addis Abeba. Ook raakte hij thuis in allerlei bestuurlijke zaken: hij leidde het hulpprogramma van de Verenigde Naties in de tijd van de grote hongersnood in het midden van de zeventiger jaren, hij was voorzitter van de voorbereidingscommissie voor de generale assemblee van zijn congregatie.In december 1977 werd hij door Paus Paulus VI benoemd tot bisschop, apostolisch vicaris van Gimma. De wijding volgde een half jaar later in zijn geboortestad, met kardinaal Alfrink als consecrator, gesecondeerd door zijn confrater mgr. F.Janssen CM en bisschop mgr. A. Simonis van Rotterdam. Als wapenspreuk koos hij het woord van Sint Paulus: ”Het Woord van God laat zich niet in boeien slaan” (2Tim, 2,9)

In oktober 1983 werd mgr. Bomers benoemd tot hulpbisschop van Haarlem met recht van opvolging. Op 21 oktober zou de benoeming ingaan. Die nacht overleed mgr. Zwartkruis heel plotseling, en daardoor was mgr.Bomers ipso facto bisschop van Haarlem. Op 14 januari 1984 nam hij de zetel van Haarlem in bezit, en wijdde bij die gelegenheid pater dr.J.F.Lescrauwaet M.S.C. tot bisschop, hulpbisschop van Haarlem.

Mgr.Bomers zette zich van meet af aan in voor de priesteropleiding. Aanvankelijk studeerden de kandidaten vanuit convikten in Amsterdam, midden jaren negentig stichtte de bisschop een seminarie in Vogelenzang, en een seminarie van de Neo-catechumenale Weg in Nieuwe Niedorp. Op het nieuws van zijn overlijden schreef een meisje van het Jongerenplatdorm vanuit de Filippijnen aan toenmalig jongerenpastor H.Post o.carm.: “Het is God die hem bij zich wil hebben”. Tijdens de viering van de Bavodag op 28 september in de kathedraal zal mgr. Bomers herdacht worden.

bron: RKNieuws.net