Benedictus verdedigt oorlogspaus!



Paus Pius XII liet geen gelegenheid voorbijgaan om joden te redden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat onderstreepte paus Benedictus XVI gisteren op een interreligieuze bijeenkomst die was georganiseerd door Pave The Way Foundation, een interkerkelijke organisatie van Amerikaanse katholieken en joden, in het pauselijk vakantieverblijf Castel Gandolfo.

De paus zei de vooroordelen tegenover Pius XII te willen wegnemen. Pius XII was paus van 1939-1958 en kreeg na de oorlog vaak het verwijt dat hij zweeg over de vervolging van de joden door de nazi’s. Volgens de huidige paus heeft Pius XII juist direct en indirect ingegrepen, maar moest daar echter wegens omstandigheden vaak over zwijgen. Paus Pius XII is al tientallen jaren kandidaat voor zaligverklaring. Dat heeft bij sommigen wrevel gewekt omdat destijds hij te weinig tegen de Holocaust zou hebben ondernomen. Volgens Benedictus XVI vond Pius’ strijd tegen de Jodenvervolging plaats “in het geheim en in stilte, omdat dat de beste manier was om het grootste aantal joden te redden”.

Volgens waarnemers zijn de uitspraken van paus Benedictus XVI de krachtigste verdediging van de rol van Pius XII tot op heden namens het Vaticaan.

bron: Kerknet