Tweede adem voor Paray-Le-Monial


Gedurende decennia was Paray-le-Monial een van de populairste bedevaartsoorden van Frankrijk. Maar tijdens de vorige eeuw vond er een drastische daling plaats van het aantal pelgrims. Daar kwam verandering in tijdens de jaren 1970, toen de Gemeenschap Emmanuel hier een vaste stek kreeg. Tien jaar geleden werd ook nog eens een ambitieus plan gelanceerd om Paray-le-Monial opnieuw onder de aandacht te brengen van. Met succes, zegt mgr. Benoît Rivière, de bisschop van Autun, deze week in het Franse weekblad ‘La Croix’: “Tijdens een periode van tien jaar steeg het kerkbezoek met 125%. Binnen drie jaar zijn wij in staat hier 250.000 bedevaarders te ontvangen. Vandaag zijn er dat 170.000”.

Volgens de bisschop kan het Franse bedevaartsoord in de Bourgognestreek zo zijn internationale ambitie kracht bijzetten. Het bedevaartsoord dankt zijn uitstraling aan zuster Margaretha-Maria Alacoque, die hier in de zeventiende eeuw visioenen kreeg van het Heilig Hart van Jezus. De bisschop wijst naast de geestelijke ook op de culturele uitstraling van Paray-le-Monial. De kerk en andere gebouwen van Paray-le-Monial zullen de komende jaren in verschillende fasen een ingrijpende renovatie ondergaan.

De kosten van de renovatie worden op zes miljoen euro geraamd. Dat bedrag moet bijeengebracht worden via giften. “De renovatie is noodzakelijk wegens het groeiende aantal bedevaarten, retraites en bezoek van diocesane groepen.” Als alles volgens plan verloopt, gaan de werken in 2009 van start. Tegen 2019 moet de volledige renovatie afgewerkt zijn. Daarbij zullen vooral de gastenverblijven en het restaurant ingrijpend aangepast worden.

bron: LaCroix