Sint-Pius X broederschap in Kerkrade!



De conservatieve rooms-katholieke congregatie Priesterbroederschap Sint Pius X is in Kerkrade neergestreken. De traditionalistische broederschap (SSPX) – in 1970 opgericht door de later geëxcommuniceerde Franse aartsbisschop Marcel Lefebvre, heeft afgelopen maandag een grote, al twee jaar leegstaande kapel aan de Pannesheidestraat in Kerkrade gekocht.

Zaterdagmorgen werd er voor het eerst een – traditionele – mis gehouden. Nog vóór kerstmis moet er wekelijks een eucharistieviering plaatsvinden.Het kerkgebouw is aangekocht door de Duitse tak van SSPX. Volgens Franz Schmidberger, districtsoverste van de stroming in Duitsland, wordt de kapel de zetel van de Priesterbroederschap in Aken. De SSPX huurt daar nu een pand, maar wil een betere ruimte.In Aken telt de behoudende congregatie circa 150 aanhangers. De missen zijn ook voor andere gelovigen toegankelijk. In Nederland heeft de congregatie verder alleen een priorij in Gerwen (Noord-Brabant) en een kapel in Den Haag.

De SSPX heeft de Kerkraadse kerk voor slechts 107.000 euro gekocht van de Stichting Erfgoed Broeders Franciscanen. Die heeft het rijksmonument de laatste jaren voor circa een miljoen euro gerenoveerd, geld dat volgens secretaris Alex Hellenbrand afkomstig is van sponsoren en subsidiegevers. ,,Wij zijn blij dat het erfgoed van de Franciscanen behouden blijft en dat er ook weer erediensten worden gehouden. Daarom waren wij bereid de kapel voor een schappelijke prijs te verkopen.”De SSPX is nog in onderhandeling met de projectontwikkelaar over de aankoop van een deel van het bijbehorende klooster. Daar zouden onder meer een paar woningen voor priesters en een grote ruimte voor de Akense gemeenschap moeten komen.

bron: Dagblad De Limburger