Jaarlijkse processie in Dordrecht?



De Rooms-Katholieke parochie van de St. Antoniuskerk in Dordrecht wil een jaarlijkse processie door de straten van Dordrecht met het Heilig Hout. Deze relikwie is volgens gelovigen een splinter van het kruis waaraan Jezus Christus is gestorven. De parochie van de Antoniuskerk aan de Burgemeester de Raadtsingel houdt elke eerste zondag van juli een processie in de kerk. Parochiaan Jan Wiersma wil echter buiten het bedehuis een religieuze optocht houden, compleet met een draagbaar, banieren en muziek. Hij wil een broederschap/zusterschap oprichten die deze vorm van openbare verering gestalte geeft en daarmee het geloof letterlijk uitdraagt. Volgens Wiersma zijn processies in Nederland aan een comeback bezig. Hij wijst op recente initiatieven in Utrecht en Amsterdam.

Wiertsma heeft, met toestemming van het parochiebestuur, een werkgroep opgericht van zes personen die zich bezighoudt met praktische zaken als de vergunning en de route. “Uitgangspunt is dat het een religieuze activiteit is, maar het kan ook een culturele gebeurtenis worden. Hij hoopt de processie in 2009 te houden. Het bisdom Rotterdam legt de werkgroep geen strobreed in de weg. Vicaris D.Verbakel: “Het bisdom is daar niet op tegen, er van uitgaande dat dit in goed overleg plaatsvindt met pastoor en parochiebestuur.”
Het Heilig Hout was vanaf de Middeleeuwen verbonden met Dordrecht en had een plek in de Grote kerk. Het werd niet alleen vereerd door Dordtenaren maar ook door pelgrims die van heinde en verre kwamen. Na de reformatie verdween het uit de stad om in 1952 weer terug te keren.

bron: RKNieuws.net