Benedetto!



De Australische media waren het unaniem erover eens dat paus Benedictus XVI zich het afgelopen weekend ontpopt heeft tot de onbetwiste ‘ster’ van de Wereldjongerendagen (WJD) in Sydney. Net als drie jaar geleden in Keulen werd de paus ook in Sydney door honderdduizenden jongeren op gejubel onthaald. De WJD-deelnemers zongen liederen, scandeerden ‘Benedetto’ en iedereen verdrong zich om een blik van de paus op te vangen. Maar in vergelijking met Keulen 2005 onderging volgens de media de toen nog eerder schuchtere en afstandelijke paus een ware persoonsverandering.

Keulen 2005 was de doop voor de scherpzinnige en beginselvaste theoloog, die tot dan de Congregatie voor de Geloofsleer met stevige hand geleid had en die later, naar eigen zeggen ook tot zijn eigen verbazing tot paus verkozen werd. Kardinaal Joseph Ratzinger bleef theoloog, ook in Sydney waar hij de jongeren opriep van hun geloof te getuigen en waar hij zware kritiek leverde op de consumptiemaatschappij die ecologisch een steeds zwaardere tol eist. De jongeren lieten zich niet afschrikken door de kritische bedenkingen van de paus en ook Benedictus XVI liet zich het applaus welgevallen. De ‘ontdooiing’ van de paus werd volgens waarnemers eigenlijk al ingezet tijdens zijn tweede reis naar Duitsland, toen hij zijn geboortestreek bezocht. De paus verliet toen zijn wagen, doorbrak meermaals het protocol en begaf zich handen schuddend en zegenend onder de mensen. Die trend werd ook in de daaropvolgende buitenlandse bezoeken en nog nadrukkelijker in Sydney doorgezet.

Benedictus XVI gaat steeds ongedwongener om met zijn publiek, al zal hij allicht nooit de supersterstatus van zijn voorganger evenaren, gesteld dat hij dat zelf zou willen. Met onder meer zijn indrukwekkende Jezus-biografie maakt de Duitse paus duidelijk dat hij vooral het geloof van katholieken wereldwijd wil sterken en herbronnen. Dat moet gebeuren door een herontdekking niet alleen van de figuur van Jezus, die aan het begin van het christendom staat, maar ook van de Bijbel. Die laatste staat dan ook allicht niet toevallig centraal tijdens de Bisschoppensynode in het najaar in Rome.

bron: KerkNet