■ KRO ■ De Katholieke Kerk in België zal de eerste communies en de vormsels die gepland stonden tussen Pasen en Pinksteren van dit jaar niet laten doorgaan. “Als we een mooie viering willen met drie generaties samen, moeten we wachten tot na de coronacrisis. Als het nog in juni kan, doen we het dan, anders is het na de grote vakantie. Maar we gaan geen jaar overslaan”, zegt de Antwerpse bisschop Johan Bonny tegenover de VRT.
Net als de Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft het episcopaat van België besloten alle publieke missen van de Veertigdagentijd maar ook de plechtigheden van de Goede Week, van Pasen en Pinksteren af te gelasten.
“Dagelijks krijg ik berichten van mensen die het jammer vinden dat er geen misvieringen meer zijn”, zegt mgr. Bonny, lid van de Permanente Raad van de Bisschoppenconferentie. "Van priesters die betreuren dat ze geen diensten meer kunnen voorgaan, tot mensen die vragen of het toch echt niet mogelijk is als we hen ver genoeg uit elkaar laten zitten. Maar het is onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan die maximale verantwoordelijkheid. Social distance garanderen is heel moeilijk als er veel mensen zijn, en bovendien zijn de meeste mensen 65-plussers, een risicogroep.”
Het kerkelijke instituut daarentegen ligt niet plat. Net als in de hele maatschappij wordt er waar het kan gewoon doorgewerkt. “Nood dwingt mensen tot creativiteit”, zegt de bisschop van Antwerpen. “Ik vergader ook elke dag aan mijn computer nu. Het is duidelijk dat wij net als de hele samenleving hier dingen van zullen opsteken.”
De helft van de eerste communies en vormsels in België stond gepland in de periode tot 19 april, de andere helft in de twee weken erna, tot 3 mei. “Ik kan me niet voorstellen dat volle kerken nadien plots meteen weer toegestaan zullen worden," zegt Bonny tegen de VRT. “Het zal allemaal gradueel gaan, met kleine groepen mensen, en allicht zonder 65-plussers.”
Als de eerste communies en vormsels worden uitgesteld tot na de zomervakantie “zullen we dat moeten bekijken hoe we dat inpassen in de andere sport-, cultuur- en onderwijsactiviteiten die tot het najaar uitgesteld zijn”. Bonny voegt er vastberaden aan toe: “de eerste communies en de vormsels zullen zeker doorgaan”.
De Kerk kan volgens de bisschop van Antwerpen veel betekenen in deze crisis. “Niet alleen door het mee instaan voor maximale voorzichtigheid om de verspreiding van het virus te verspreiden. Maar we kunnen en willen ook een contactpunt zijn voor vragen over inhoud en zingeving. Hoe gaan we samen door een crisis? Waar halen we de kracht om te blijven geloven?"
In België liggen zondagochtend, volgens de laatste officiële cijfers, 3.717 mensen die aan COVID-19 lijden, in het ziekenhuis, onder wie 789 op de intensive care; het totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten bedraagt 1.063; van de coronapatiënten zijn er 353 overleden.