Paus voegt Onze-Lieve-Vrouwe van Loreto toe aan algemene liturgische kalender



■ KN ■ Paus Franciscus heeft besloten het feest van Onze-Lieve-Vrouwe van Loreto als optionele gedachtenis toe te voegen aan de officiële wereldwijde lijst van kerkelijke feesten.

De niet-verplichte gedachtenis mag gevierd worden op 10 december, de dag dat in Italië het feest al sinds jaar en dag gevierd wordt. De gedachtenis wordt opgenomen in alle heiligenkalenders en de liturgische boeken voor de Mis en het getijdengebed.

De gedachtenis zal “alle mensen helpen, vooral gezinnen, jongeren en religieuzen om de deugden van de perfecte leerling van het Evangelie, Maria, na te volgen. Zij ontving het hoofd van de Kerk en nam ons aan als haar eigen kinderen”, aldus het decreet, dat op werd 7 oktober gepbuliceerd door de Congregatie voor Goddelijke Eredienst en de Sacramenten.

De relevante liturgische teksten zijn uitgegeven in het Latijn. Vertalingen in de verschillende volkstalen moeten nog worden goedgekeurd door de bevoegde bisschoppenconferenties en het Vaticaan.

De traditie zegt dat het huisje van Loreto, bestaande uit drie muren, de plek is waar Maria werd geboren, waar ze werd bezocht door de engel en Jezus ontving van de Heilige Geest, en waar ze woonde met Jezus en Jozef.

Volgens de traditie werd het huisje in de nacht van 9 op 10 december 1294 door engelen uit Nazareth naar het Italiaanse heuveldorp Loreto gebracht, nadat het drie jaar in Kroatië had gestaan.

Volgens het decreet “herinnert het bedevaartsoord Loreto aan het mysterie van de incarnatie” en “helpt het bezoekers te mediteren over de woorden van de engel die het goede nieuws verkondigt en over de woorden van de maagd, die de goddelijke roep beantwoordt”.

Daarbij illustreert het huisje krachtig hoe de heilige familie “leefde in goddelijke deugd”.

Jaarlijks bezoeken miljoenen pelgrims Loreto, dat het meest bezochte bedevaartsoord van Italië is.

Conservators van het heiligdom vertellen dat de stenen van het huisje uit het Heilig Land afkomstig zijn en per schip door een lid van de Angeli-familie naar Italië zijn gebracht. Angeli is Italiaans voor engelen, wat waarschijnlijk de oorsprong is van het verhaal over de engelen die het huisje naar naar Italië vlogen.

Desalniettemin is Onze-Lieve-Vrouw van Loreto nog steeds de patroonheilige van de luchtvaart en het reizen per vliegtuig.