In een brief vanuit de gevangenis dankt de Australische kardinaal George Pell de mensen die hem gesteund hebben, en uit hij forse kritiek op het werkdocument voor de aankomende Amazonesynode.
De handgeschreven brief van de voor seksueel misbruik veroordeelde kardinaal werd afgelopen weekend gepubliceerd op Twitter door een account genaamd ‘Cardinal George Pell Supporters’. Inmiddels is zowel het account als de tweet met foto’s van de brief weer verwijderd.
Australische autoriteiten zeggen nog te onderzoeken of de brief authentiek is, en tevens of Pell hiermee gevangenisregels schendt die stellen dat hij niet via sociale media mag communiceren. Bronnen rondom de kardinaal zouden inmiddels bevestigd hebben dat de brief inderdaad van Pell afkomstig is.
Kardinaal George Pell werd eerder dit jaar veroordeeld tot zes jaar cel vanwege seksueel misbruik van minderjarigen. De veroordeling was omstreden, vele critici wezen op ongerijmdheden in de bewijsvoering en bleven geloven in Pells onschuld.
De zaak is momenteel in hoger beroep. Persbureau CNA meldt op basis van bronnen rondom het proces dat de definitieve uitspraak ergens de komende twee weken wordt verwacht.
In zijn brief, gedateerd op 1 augustus, schrijft Pell zich getroost te voelen, “zowel menselijk als geestelijk”, door de vele steunbetuigingen die hij ontving.
Ook gaat hij uitvoerig in op de bisschoppensynode voor het Amazonegebied die in oktober plaats zal vinden. “We hebben goede reden om verontrust te zijn over het Instrumentum Laboris voor de Amazonesynode”, schrijft de kardinaal, voor zijn veroordeling een belangrijk adviseur van paus Franciscus.
Het genoemde werkdocument, gepubliceerd in juni, is al bron geweest van veel discussie, onder meer over de vraag of beproefde getrouwde mannen (‘viri probati’) gewijd kunnen worden om het priestertekort in het uitgebreide Amazonegebied te bestrijden. Ook zinspeelt het document op de mogelijkheid van een officieel ambt voor vrouwen.
Pell heeft er geen goed woord voor over: “Dit is niet het eerste document van lage kwaliteit dat het secretariaat van de synode produceert.” Hij valt ook expliciet kardinaal Gerhard Müller bij, die het werkdocument in juli al grondig bekritiseerde.
“Eén punt is fundamenteel”, schrijft kardinaal Pell, “de apostolische traditie, de leer van Jezus en de apostelen, zoals opgeschreven in het Nieuwe Testament en uitgedragen door pausen en concilies, door het leergezag, is het enige doctrinaire criterium voor elke leer over doctrine en praktijk.”
“Amazone of geen Amazone, in geen enkel land kan de Kerk enige verwarring toestaan, en al helemaal geen tegenstrijdige leer, die de apostolische traditie schaadt.”
Volgens Pell moet er “zoals in de Amazone zelf, nog heel wat water stromen voor de synode”.