Pierre Warin nieuwe diocesane bisschop van Namen



■ KRO ■ Paus Franciscus heeft monseigneur Pierre Warin benoemd tot de nieuwe diocesane bisschop van het Belgische bisdom Namen. Hij volgt daarmee monseigneur Rémy Vancottem (75) op. Dat is vanochtend bekendgemaakt.

Warin was sinds 2004 al hulpbisschop van Namen. Hij hoeft dus geen bisschop meer gewijd te worden voordat hij geïnstalleerd wordt als hoofd van het bisdom Namen.

Pierre Warin wordt de 31ste bisschop van Namen. De plechtige installatie vindt plaats op zondag 30 juni om 15 uur in de kathedraal Saint-Aubain in Namen.

Op 15 juni wordt Warin 71 jaar. Dat wil zeggen dat hij al over vier jaar zijn ontslag aan de paus zal moeten aanbieden, omdat het kerkelijk recht voorschrijft dat bisschoppen dat bij het bereiken van de 75-jarige leeftijd dat verplicht zijn te doen.

Warin, tweede uit een gezin van drie, werd geboren in Rocourt, een deelgemeente van Luik. Op 23 december 1972 werd hij tot priester gewijd voor het bisdom Luik. In 1980 promoveerde hij in Rome tot doctor in de godgeleerdheid op een proefschrift over de protestantse theoloog Wolfhart Pannenberg.

Tussen 1977 en 1982 doceerde Warin moraaltheologie aan het seminarie van Namen. In 1982 werd hij benoemd tot hoogleraar exegese van het Nieuwe Testament aan het Grootseminarie van Luik. Naast zijn leeropdracht werkte hij in het pastoraat. Van 1990 tot 1994 was hij pastoor in Nudorp, een plaatsje tussen Tongeren en Luik. In 1998 werd hij kanunnik van het kathedraal kapittel van Luik.

Op 8 juli 2004 benoemde paus Johannes Paulus II hem tot titulair bisschop van Tongeren en tot hulpbisschop van Namen. Warin koos als wapenspreuk: Virtus in infirmitate perficitur (‘Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht’ - 2 Korintiërs 12,9).