Senaat: herstel Notre-Dame in laatste gedaante



■ KRO ■ Afgelopen nacht heeft de Franse senaat ingestemd met de wet tot de wederopbouw van de Notre-Dame van Parijs. In de wettekst staat uitdrukkelijk dat de op 15 april door brand verwoeste kathedraal in de “laatst bekende visuele toestand” hersteld moet worden.

De wet maakt het mogelijk om de Notre-Dame in vijf jaar in oude glorie te herstellen. Het Franse ministerie van Cultuur zal op het project toezien. De senaat stemde in met fiscale voordelen voor sponsoren, maar zag af van uitzonderingsmaatregelen betreffende milieuregels en monumentenzorgnormen.

Op 12 mei werd het wetsontwerp door de Nationale Vergadering (de Franse ‘Tweede Kamer’) aangenomen. Opvallend is dat de Sénat dat ontwerp slechts deels heeft overgenomen. De nadruk is nu komen te liggen op herstel en in mindere mate op innovatie, zoals sommige architechten hadden gewenst.

De wens van de meerderheid van de senatoren is dat dus ook de ingestorte vieringstoren terugkeert. Deze torenspits behoorde echter niet tot het middeleeuwse ontwerp, maar was een neogotische toevoeging door architect Eugene Viollet-le-Duc (1814-1879).

Vrijdag sprak president Emmanuel Macron nog de wens uit dat de Notre-Dame op vernieuwende wijze zou worden herbouwd, zoals Viollet-le-Duc destijds. “Een combinatie van traditie en moderniteit, met respectvolle durf”, aldus Macron.