Paus gaat nieuwe richtlijnen uitvaardigen tegen seksueel misbruik van kinderen



■ Knack ■ De Katholieke Kerk gaat stoppen met het toedekken van de misdaden van pedofiele priesters, 'zoals dat in het verleden gebruikelijk was'. Dat zei paus Franciscus zondag in het Vaticaan, op de laatste dag van de top over seksueel misbruik in de Kerk. De kerkvorst gaat nieuwe richtlijnen publiceren voor de strijd tegen seksueel misbruik van kinderen.

Op een persconferentie kondigde Federico Lombardi, die alle plenaire zittingen op de antimisbruiktop in het Vaticaan leidde, kondigde aan dat paus Franciscus een document zal publiceren 'over de bescherming van minderjarigen en kwetsbare personen', om de preventie van misbruik en de strijd ertegen te versterken.

Er komt, ook volgens Lombardi, 'een nieuwe wet van Vaticaanstad en richtlijnen voor het vicariaat van Vaticaanstad over hetzelfde onderwerp'.

De Congregatie voor de Geloofsleer, de tuchtafdeling van het Vaticaan, gaat richtlijnen publiceren over de 'plichten en taken' van bisschoppen bij het omgaan met zaken van misbruik, aldus Lombardi.
In zijn afsluitende toespraak was paus Franciscus zondag wel scherp voor daders van seksueel misbruik, maar hij kondigde zelf geen concrete maatregelen aan.

'Geen enkel misbruik mag ooit worden toegedekt, zoals dat in het verleden gebruikelijk was, of over het hoofd gezien, want het afdekken van misbruiken bevordert de verspreiding van het kwaad en voegt een extra laag aan het schandaal toe', aldus Franciscus.

De paus vergeleek het seksueel misbruik van kinderen met het offeren van kinderen bij heidense rituelen. 'Het doet me denken aan de wrede religieuze praktijk, die in het verleden in sommige culturen gangbaar was, om mensen en vooral kinderen aan te bieden als offers bij heidense rituelen', aldus de paus, die zei dat geestelijken die zich hieraan schuldig maken een 'instrument van Satan' worden.

Voor de 200 bisschoppen en andere hooggeplaatsten herhaalde hij dat 'als er binnen de Kerk ook maar één geval van seksueel misbruik opduikt, wat op zich al een gruweldaad is, die zaak met de grootst mogelijke ernst zou aangepakt worden'.