■ Nieuwsuur ■ Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft een moeilijk jaar achter de rug. Binnen de kerk is er openlijk weerstand tegen hem. Buiten de kerk groeit de kritiek op zijn aanpak van het misbruikschandaal. Paus Franciscus heeft dat onderwerp te lang onderschat, vinden onder meer misbruikslachtoffers. Zij willen dat de paus openheid van zaken geeft over de rol van hoge geestelijken, inclusief zijn voorgangers, bij het in de doofpot stoppen van het misbruik.
Ook uit opiniepeilingen blijkt dat de waardering voor deze paus daalt. De man die bij zijn aantreden in 2013 opviel vanwege zijn open en warme stijl, ligt nu steeds meer onder vuur vanwege zijn trage aanpak van dit hoofdpijndossier.
Later deze maand heeft Franciscus de top van de Rooms-Katholieke Kerk in het Vaticaan uitgenodigd voor een speciale bijeenkomst over seksueel misbruik door geestelijken. "Er zullen getuigen spreken om het bewustwordingsproces te stimuleren", zei paus Franciscus tijdens de terugreis uit Panama over de speciale bijeenkomst. "En we vragen vergiffenis voor de hele kerk."
Nieuwsuur reisde met de paus mee op zijn eerste buitenlandse reis dit jaar, naar de jongerendagen in Panama.
Verwacht wordt dat de paus ook met richtlijnen komt hoe in de toekomst te handelen bij vermoedens van grensoverschrijdend gedrag. Ter voorbereiding van die top sprak de paus in december met Wim Deetman, die in Nederland de onderzoekscommissie leidde naar seksueel misbruik binnen de kerk. Ze zouden vooral hebben gesproken over de opzet en de structuur van dat onderzoek. Mogelijk ziet de paus in de Nederlandse aanpak een voorbeeld voor andere landen.