Prior van abdijkerk Grimbergen: "Zin over onderdanigheid van de vrouw wordt uit de context gehaald"



De prior van de abdijkerk in Grimbergen reageert op de commotie na de uitzending van de eucharistie op Eén. De priester las een bijbeltekst voor waarin de vrouw wordt aangespoord om onderdanig te zijn aan haar man.

Na de uitzending pleitte minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) er opnieuw voor om geen erediensten meer uit te zenden op de openbare omroep. Dat vindt prior Johan Goossens van de abdijkerk in Grimbergen -waar de eucharistieviering plaatsvond- overdreven.

Hij probeert de tekst in zijn context te plaatsen. "Het gaat over een tekst uit een brief van Paulus die gisteren in alle kerken, en in alle talen wereldwijd werd voorgelezen. Om de drie jaar komt deze tekst terug en die gaat eigenlijk over de liefde. De kern is dat man en vrouw mekaar graag moeten zien, mekaar waarderen en respecteren."

Prior Goossens is niet te spreken over de commotie. "Degenen die gereageerd hebben op de TV-uitzending hebben wellicht één zinnetje uit de tekst geplukt en uit de context gehaald. Dat stuit dan natuurlijk op onbegrip." De prior zegt dat je dat zinnetje pas kan verstaan als je het in het hele verhaal ziet dat in de Bijbel staat.

"Christus is het hoofd van de Kerk en wij zijn de ledematen, net zoals de man het hoofd is van het gezin en de vrouw onderdanig is aan de man, in een gezin van toen weliswaar. Paulus wil een vergelijking maken tussen de Kerk en het gezin van die tijd. Maar het gaat over de liefde. Man en vrouw moeten mekaar graag zien zoals Christus ons graag ziet."

Prior Goossens is verbaasd over de kritiek. "Die tekst is al zo vaak voorgelezen en nooit heeft er iemand gereageerd." Nu kwamen er vooral veel reacties via Twitter en Facebook. "Minister Gatz heeft daar heel snel op gereageerd en wil de erediensten op TV afschaffen. Hij vindt dat niet meer van deze tijd. Ik vind het vooral jammer dat de minister op die manier reageert."

Natuurlijk staan wij niet achter de onderdanigheid van de vrouw aan de man, benadrukt Goossens. "Man en vrouw zijn gelijkwaardig. In de liefde moet er in de eerste plaats veel respect zijn voor wie we zijn."

De topman van het katholiek onderwijs begrijpt de commotie rond de voorgelezen tekst ook niet. "Het gaat om een tekst uit een religieuze bron. Normaal volgt daarna de homilie waarin de tekst uitgelegd wordt. Die teksten zijn in een andere tijd geschreven en zijn niet altijd correct volgens wat in onze tijd de norm is. Maar die teksten functioneren in een geheel en ze moeten uitgelegd worden."

Net daarom vindt Boeve het belangrijk dat er godsdienstlessen worden gegeven op school. Hij pleit ook voor een minimum aan religieuze geletterdheid. "Uiteraard komen die teksten aan bod in de godsdienstles, net om uit te leggen dat het een tijdsgebonden document is en dat we daar zeer voorzichtig mee moeten omgaan."

VRT