Britse peuter overleden die inzet was van ideologische strijd



Gisterenmorgen is in Liverpool de Britse peuter Alfie Evans overleden, een kleine week nadat hij werd losgekoppeld van de beademingsmachine. Vader Tom Evans maakte het nieuws via Facebook bekend: Mijn gladiator heeft zijn schild neergelegd en vleugels gekregen om 2.30 uur vannacht. Mijn hart is gebroken. Ik hou van je, mijn man.

Alfie Evans werd net geen twee jaar. Hij leed aan een zeldzame hersenziekte en lag al anderhalf jaar in comateuze toestand in een ziekenhuis. De artsen stelden dat de ziekte de hersenen van het kind volledig had aangetast en dat verdere behandeling geen zin meer had. De ouders voerden daartegen een lange juridische strijd, maar iedere keer werd het ziekenhuis door de rechtbank in het gelijk gesteld. Dit leidde er maandag toe dat Alfie van de beademing werd gehaald. Hij ademde nog enkele dagen op eigen kracht.

Paus Franciscus mengde zich nadrukkelijk in de zaak en nam het voor Alfies ouders op. Hij ontving de vader onlangs in audiëntie en sprak zijn steun uit voor verzorging in het Vaticaanse ziekenhuis Bambino Gesù. Maandag verleende de Italiaanse regering het kind nog het Italiaanse staatsburgerschap. Een vliegtuig stond klaar om hem over te brengen, maar een rechter verbood om het kind te laten overvliegen, omdat het daar nodeloos zou door lijden.

KerkNet