Monseigneur Dario Edoardo Viganò, de prefect van het pauselijk Secretariaat voor Communicatie, is vandaag opgestapt na een rel over een gecensureerde brief van emeritus paus Benedictus XVI. Die had in de persoonlijke brief aan Viganò gezegd dat hij fysiek niet in de gelegenheid was een bijdrage te leveren aan een publicatie over de theologie van paus Franciscus; ook had hij kritiek geuit op een Duitse theoloog. Een foto van de brief werd gepubliceerd, maar de delicate passages werden in opdracht van Viganò met fotoshop vervaagd.
Er kwam veel kritiek op de censuur, omdat juist het Vaticaan altijd de mond vol heeft over integere en waarheidsgetrouwe journalistiek. Dario Viganò zegt dat hij het niet verkeerd bedoelde, maar aanblijven zou volgens hem de reorganisatie van de communicatieafdeling van de Heilige Stoel schaden. Paus Franciscus heeft het ontslag van de 55-jarige Italiaanse priester inmiddels aanvaard.
Viganò las op 12 maart tijdens de presentatie van een reeks van elf boeken over de theologie van paus Franciscus voor uit de vertrouwelijke brief en liet die aan de aanwezigen zien om duidelijk te maken dat de vorige paus en de huidige paus Franciscus op één lijn zitten. Hij had de brief ook digitaal naar journalisten gestuurd. Maar Viganò had een aantal kritische punten en aantekeningen van Benedictus weggehaald. Zo was een alinea verwijderd waarin de ex-paus zich negatief uitlaat over theoloog Peter Hünermann, die in zijn ogen niet voldoende loyaal zou zijn aan het pauselijk leergezag. De Vaticaanse persdienst besloot later de integrale brief van Benedictus alsnog te publiceren.
Viganò, geboren in 1962 in Rio de Janeiro (Brazilië), is sinds 1987 priester van het aartsbisdom Milaan. Hij behaalde een doctoraat op een proefschrift over de geschiedenis van de Italiaanse cinema. Daarna gaf hij les op enkele katholieke universiteiten. Begin 2013 werd hij directeur van het Vaticaanse Televisiecentrum.
Paus Franciscus benoemde hem in 2015 tot hoofd van een nieuw dicasterie: het Secretariaat voor de Communicatie. Hij kreeg de opdracht om alle Vaticaanse media en communicatiebureaus onder één noemer te brengen. Daarbij werd de Pauselijke Raad voor de Sociale Communicatie opgeheven en Radio Vaticana grondig gereorganiseerd. De Vaticaanse krant L’Osservatore Romano is tot op heden zelfstanding gebleven.
Het fusieproces ging niet zonder slag of stoot, wat Viganò niet bepaald geliefd maakte bij Vaticaanse medewerkers. Hoewel hij aan het hoofd stond van een belangrijk departement van de Romeinse Curie, bleef een bisschopswijding uit.