Kardinaal Gerhard Müller, de voormalige prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, acht een nieuw kerkelijk schisma niet denkbeeldig. De Kerk moet lering trekken uit het protestantse schisma van Maarten Luther, om te vermijden dat de fouten uit het verleden worden herhaald. Het is niet ondenkbeeldig dat sommige katholieken teleurgesteld zijn en zich distantiëren, liet hij optekenen in een interview met de Italiaanse kwaliteitskrant Corriere dela Sera.
Kardinaal Müller dringt bij de huidige kerkleiding erop aan om de welgemeende vragen en of legitieme klachten van mensen binnen de Kerk au sérieux nemen. Tegelijk weigert hij nadrukkelijk om aan het hoofd te worden geplaatst van een fractie die gekant is tegen paus Franciscus, ook al zouden sommigen dat maar al te graag wensen. Als bisschop en kardinaal sta ik vanzelfsprekend aan de zijde van de Heilige Vader. Ik zal niemand toestaan mijn negatieve ervaringen van de afgelopen maanden te misbruiken. Ter herinnering: afgelopen juli werd Müllers mandaat als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer na een mandaat van vijf jaar niet verlengd.
Kardinaal Müller ziet een groeiende tegenstelling tussen een traditionalistisch kamp op sommige websites en een liberaal front. Het gaat volgens hem om twee minderheidsfracties binnen de katholieke Kerk die allebei in overdreven mate naar een bepaalde richting zijn overgeheld. Maar het gevaar bestaat dat er een schismatieke dynamiek op gang komt, die nog moeilijk te controleren of op te vangen is. Kardinalen die vragen stellen bij de morele leer van de paus, mogen niet zomaar als schismatici voorgesteld worden en ook andere critici mogen niet als hypocrieten worden afgedaan.
Er is nood aan een duidelijke en eerlijke dialoog, onderstreept kardinaal Müller. De Kerk heeft vandaag een soort kereklijke 'Silicon Valley' nodig, een 'Steve Jobs' (de oprichter van Apple, red.) van het geloof. Wij hebben nood aan een theologie en theologisch debat op academisch niveau.
Bron: Kathpress.at/KerkNet