Jean-Jacques Durré, de hoofdredacteur van Dimanche, de Franstalige tegenhanger van Kerk & Leven, is in zijn commentaar van de week niet mals voor de verantwoordelijken van een recente, door de Franstalige socialistische mutualiteit Solidaris georganiseerde tekenwedstrijd naar aanleiding van Sint-Niklaas. De aan- of afwezigheid van een kruis op de mijter van de heilige vormde het voorwerp van vele commentaren in de media en op sociale netwerken. Aansluitend vertelde de woordvoerder van Solidaris in het tv-journaal ook nog eens dat het tijd is om een einde te maken aan deze tradities. In het spoor daarvan heeft ook een aantal Franstalige scholen zich gehaast om het kruis van de mijter van de Sint weg te halen. Directeurs en leerkrachten zeggen dat zij daarmee de overtuiging van iedereen willen respecteren en een verhit debat (sic) onder de kinderen vermijden.
Het incident is niet triviaal, schrijft Duré. De facto betekent het dat komaf wordt gemaakt met het verhaal van de bisschop van Myra, geboren omstreeks 270 en overleden in 345. Wij moeten ons durven afvragen wat er schuilgaat achter de ijver om het kruis van de mijter van de beschermheilige van kinderen te verwijderen. Omdat de heilige niet aan populariteit inboet, wordt hij van zijn geloof en eigen geschiedenis beroofd, uit respect voor het secularisme.
Jean-Jacques Durré noemt de ijver van deze zeloten kortzichtig. Moslims noch orthodoxen en ook joden niet hebben om de verwijdering van het kruis op mijter van de Sint gevraagd. Nog bedenkelijker is volgens de hoofdredacteur dat in het Franstalige landgedeelte, onder het voorwendsel van het niet-beledigen van volgelingen van andere religies, anti-islamitische en antisemitische sentimenten worden gevoed die al aan een sterke opmars in Europa bezig zijn. Juist door dit soort kortzichtige maatregelen, besluit Durré, wordt extremisme net bevorderd.
Dimanche/KerkNet