Radio Spes stopt met radio maken, maar de boodschap klinkt voort



Op 31 december 2017 stopt Radio Spes, de Vlaamse radiozender voor Brussel, met uitzenden. Al dertig jaar lang verspreidt Radio Spes een boodschap van hoop en vreugde op 105.0 FM. Het radiostation laat zich inspireren door het katholieke geloof. Zijn antenne prijkt op de koepel van de Nationale Heilig Hartbasiliek van Koekelberg.

Onder impuls van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) schenkt de katholieke Kerk grote aandacht aan de toen moderne communicatiemiddelen. Dit heeft ook in Vlaanderen zijn weerslag.

Het Spesverhaal begint met een vraag van een commerciële radio die zijn antenne wil plaatsen op de koepel van de basiliek van Koekelberg. Mgr. Luc De Hovre, de toenmalige hulpbisschop voor de Nederlandstalige pastoraal in Brussel, was bevoegd voor de media en ... weigerde. Hij vond dat een kerkgebouw geen commerciële initiatieven moest dienen. Tegelijkertijd vroeg de hulpbisschop zich af of een eigen kerkelijke radio geen evangelische boodschap van hoop kon brengen.

Onder impuls van mgr. De Hovre, richtten E.H. Frans Dircken en Lina Van Obergen Radio Spes op. Op 27 maart 1987 ging de radio vanuit de basiliek van Koekelberg voor het eerst de ether in. Wat maakt de radio zo uniek? Hij maakt eigen godsdienstige programma’s met een bezinnend en/of informatief karakter. Dit voor christenen én andere gelovigen op zoek naar zingeving. Mensen nemen contact op met de radio om te reageren op programma’s. Er was zelfs een telefoonlijn Golven van Hoop, waar mensen met vragen en moeilijkheden terecht konden.

Op 27 maart 2008 blies de radio twintig kaarsjes uit. Stichters en medewerkers van het eerste uur, vertellen over de grote uitdagingen die het opstarten van een zender met zich meebrengt. Niet alleen het maken van veel programma’s op korte tijd, maar ook het verkrijgen van de licentie. Ook, en vooral, de zorg en nood aan godsdienstig sterke programma’s betekent een grote uitdaging.

Ondertussen zijn de tijden geëvolueerd. Omdat de digitale media vandaag een beter platform zijn voor de verspreiding van een hoopvolle boodschap en de FM-vergunning van de radio niet is verlengd, besliste de raad van bestuur om de uitzending te stoppen. Hoewel het medium (de radio) ophoudt te bestaan, blijft de boodschap voortklinken. Het plan voor de toekomst is om dat via Kerknet te doen. De raad van bestuur buigt zich momenteel over een geschikte strategie.

Er werken twee vaste medewerkers en zij krijgen een nieuwe opdracht. Ze krijgen een nieuw takenpakket. Daarnaast steunt de radio op sympathisanten en vrijwilligers. De raad van bestuur is hen allen dankbaar voor hun jarenlange inzet en hun grenzeloos enthousiasme. Zonder hun zorg en toewijding zou de radio geen 30 jaar in de ether zijn gebleven. Tot slot dankt de raad niet in het minst ook de luisteraars. Zij zullen ongetwijfeld hun radiozender missen.

bron: KerkNet