... saignant ...
De protestantse werkgroep binnen de Duitse regeringspartij CDU/CSU zou graag goed samenwerken met de volkskerk. Maar daarvoor is de kerk te progressief, zegt de partij.
Bij het hoofdkantoor van de CDU in Berlijn is het een drukte van belang. Bouwvakkers zijn bezig om voor het gebouw een grote tent neer te zetten. „Voor zondagavond, als de bondskanselier hier het verkiezingsresultaat begroet”, zegt Christian Meissner, directeur van de Evangelischer Arbeitskreis (EAK) in de CDU/CSU.
Op Meissners werkkamer ‘luthert’ het nogal. Op tafel staat een borstbeeldje van de reformator, aan de muur hangen diverse affiches. Hij schreef eerder dit jaar teksten voor een oratorium over Luther.
De protestantse werkgroep EAK vertegenwoordigt zo’n 30 procent van de CDU/CSU-leden, zegt de directeur. „Daar zit van alles in: van de liberale kooplui uit Hamburg tot de piëtisten uit Baden-Württemberg. Van die andere 70 procent partijleden is vrijwel iedereen katholiek.”
EAK is bedoeld als een „brug tussen kerk en partij.” Maar in de praktijk is dat niet zo. „Rond de openstelling van het huwelijk voor homoseksuelen heeft de Evangelische Kirche ons eerder tegengewerkt dan ondersteund”, zegt Meissner, zelf predikant in die volkskerk. „Door de geschiedenis heen zie je dat de Evangelische Kirche altijd de tijdgeest volgt. In de tijd van de keizer bogen ze voor hem, tegenwoordig voor de homolobby.”
Meissner geeft toe dat de CDU/CSU de strijd tegen het homohuwelijk heeft „verloren.” „Uit onze eigen fractie stemden zelfs 75 leden voor.”
Meissner ergert zich aan de „ideologie” die de linkse partijen dreef om het huwelijk open te stellen. „Door besluiten van het grondwettelijk hof was het partnerschap al voor 99 procent hetzelfde als het huwelijk. Maar men wilde die 100 procent.”
In de huidige campagne draait het voor de EAK vooral om de toekomst van Europa en de vluchtelingenpolitiek. Meissner: „Onze christendemocratische partij is na de oorlog gebouwd op de puinhopen van Europa. Liberalen en conservatieven vonden elkaar in christelijke waarden. De C bond en bindt ons samen. Het doel was het nieuwe Duitsland in te bedden in het grote Europa. We zijn de partij van Kohl en Adenauer. Daarom zijn we ook kritisch op het nieuwe nationalisme in Hongarije en Polen.”
Over de vluchtelingenpolitiek bestaat in de CDU/CSU weinig debat, zegt Meissner. „Het is zoals Merkel heeft gezegd: wir schaffen das – wij redden het. Mensen van alle partijen en richtingen tonen zich hulpvaardig. Daarover is brede consensus. Behalve dan bij de AfD”, zegt Meissner, terwijl hij een brochure van zijn werkgroep tegen de nieuwe rechtse beweging laat zien. „De AfD speelt in op de angsten rond Europa en de vluchtelingen. Net als de linkse radicalen van Die Linke.”
Bondsdaglid en oud-minister van Defensie Franz Josef Jung voegt een thema toe aan de speerpunten: bescherming van vervolgde christenen. „Zonder vrijheid van religie kan er ook geen andere vrijheid bestaan. Onze fractieleider, Volker Kauder, geeft hierbij het voorbeeld.”
De partij doet dat ook internationaal. „Wij vinden het belangrijk dat er binnen de EU en de VN speciale gezanten bestaan voor godsdienstvrijheid, zoals Jan Figel bij de EU. Die kunnen diplomaten bij de les houden, waardoor dit thema op de agenda blijft.”
Dat godsdienstvrijheid een privilege is voor gelovigen waar ongelovigen niets mee kunnen, wijst Jung resoluut van de hand. „Mensenrechten zijn ondeelbaar. Ook atheïsten maken gebruik van de vrijheid om hun eigen overtuiging te hebben.”
bron: Reformatorisch Dagblad