Marthe Robin is eerbiedwaardig



Paus Franciscus heeft de Franse Marthe Robin eerbiedwaardig verklaard. Dat betekent dat zij mits de erkenning van een wonder al op korte termijn kan worden zalig verklaard. De Franse leek en stichtster van de Foyers de Charité leefde van 1902 tot 1981. Het proces voor haar zaligverklaring werd al kort na haar dood, in 1986, gestart. De Congregatie voor de Heiligverklaring gaf aan de paus een gunstig advies, na de studie van meer dan 17.000 bladzijden documentatie over haar leven en getuigenissen van mensen die haar hebben gekend. De Franse postulator Bernard Peyrous kondigde zaterdag aan dat hij weldra naar Rome reist om er ook een dossier over te maken met alle informatie over een wonder dat aan de Française wordt toegeschreven.

Marthe Robin werd in 1902 in Châteauneuf-de-Galaure (Drôme), een klein dorp ten zuiden van Lyon, geboren. Op haar zestiende werd zij getroffen door een ziekte waardoor zij steeds sterker verlamd raakte. Vanaf haar 18de tot aan haar dood in 1981 kon zij haar kamer niet meer verlaten. Zelf zegt dat zij heeft gevochten om zich aan Christus te geven. In 1928 beleefde zij een intense mystieke ervaring, die een keerpunt betekende in haar leven. Marthe Robin zegt dat zij midden van alle ellende “de liefde en schoonheid van God, die gepaard ging met intense mystieke genaden” leerde ervaren.

Op haar 34ste stichtte zij vanuit die ervaring en op vraag van Christus het werk van de Foyers de Charité, die later een impuls zouden geven aan de vernieuwing van de katholieke Kerk vanuit de geest van het Tweede Vaticaans Concilie. Het initiatief van de Foyers de Charité, waarvan de eerste in 1936 werd gesticht, zou zich al snel tot in het buitenland verspreiden. Vandaag zijn er 76 foyers in 40 landen, waaronder 2 in België (Bonheiden en Spa). In de foyers leven ongehuwden, gehuwde koppels en priesters samen in gemeenschap. De belangrijkste zending is die van het gebed en het geven van retraites. Tot op vandaag bezoeken jaarlijks duizenden mensen de kamer waar Marthe Robin tot aan haar dood heeft geleefd.

bron: KerkNet