De Italiaanse paus Johannes XXIII (1958-1963) en de Poolse paus Joannes Paulus II (1978-2005) worden zoals verwacht heilig verklaard op 27 april 2014, op de feestdag van de Goddelijke Barmhartigheid die door de Poolse paus destijds werd ingesteld. Dat is maandagmorgen beslist tijdens het eerste consistorie van paus Franciscus. Voor de plechtigheid met de heiligverklaring van de twee prominentste pausen van de 20ste eeuw wordt een volkstoeloop verwacht in Rome. Joannes Paulus II wordt nauwelijks negen jaar na zijn dood heilig verklaard. Dat is uitzonderlijk snel, naar kerkelijke normen. Paus Joannes Paulus II verklaarde Johannes XXIII zalig op 3 september van het Jubeljaar 2000. Paus Joannes Paulus II zelf werd op 1 mei 2011 zalig verklaard.
Johannes XXIII gaat de geschiedenis in als de paus die het Tweede Vaticaans Concilie heeft samengeroepen en die daarmee de aanzet gaf tot een van de ingrijpendste hervormingen van de katholieke Kerk. Paus Franciscus besliste toen dat er geen tweede wonder nodig is voor de heiligverklaring van Johannes XXIII.
Op 16 oktober 1978 werd de aartsbisschop van het Poolse Krakau, Karol Wojtila, als eerste niet-Italiaanse paus sinds Adrianus VI (1522-1523) tot paus gekozen. Zijn pontificaat duurde 27 jaar. Slechts twee pausen regeerden langer. Tijdens zijn pontificaat maakte hij meer dan 100 buitenlandse reizen, verklaarde hij meer dan 1.300 mensen zalig en 482 heilig of bijna evenveel als al zijn voorgangers samen. Volgens vele historici speelde hij een fundamentele rol bij de val van de muur en de omwentelingen in Oost-Europa.
bron: KerkNet