Paus Franciscus geeft krachtig signaal met bezoek aan sloppenwijk



Kort voor zijn ontvangst door honderdduizenden pelgrims op het strand van Copacabana, bezocht paus Franciscus een sloppenwijk in Rio. Hij zegende er een altaar in een kapel en bezocht de woning van een gezin. Paus Joannes Paulus II bezocht in 1980 al eens eerder een sloppenwijk. In zijn korte toespraak spoorde paus Franciscus aan tot sterkere solidariteit en sociale rechtvaardigheid. Hij veroordeelde de uitsluiting waarvan armen wereldwijd slachtoffer zijn: “Blijf U onvermoeibaar inzetten voor een solidaire en rechtvaardige samenleving. Beschouw anderen niet als nummer, maar als medemensen.” Tijdens een wandeling door de armenwijk, waar hij ongedwongen met omstanders sprak en kinderen zegende, bleven zijn lijfwachten op de achtergrond. De bewoners applaudisseerden omdat Franciscus de woningen in de favela bezocht en er persoonlijk kwam kennismaken met hun levensomstandigheden. Eerder op de dag had de paus op het stadhuis van Rio de sleutels van de stad ontvangen en er de vlag van de Olympische Spelen van 2016 in Rio gezegend.

Volgens media zijn er in Rio alleen al 700 sloppenwijken. Naar schatting 1,5 miljoen inwoners uit de Braziliaanse grootstad leven in armoede. Met het bezoek aan de favela Varginha, waar in het verleden een oorlog tussen drugsbenden werd uitgevochten en waar de grote kloof tussen arm en rijk in Braziliƫ bijzonder duidelijk wordt, gaf de kerkleider opnieuw een krachtig signaal en getuigde hij nogmaals van zijn zorg voor de zwaksten en meest uitgeslotenen, zoals recent ook bij zijn bezoek aan het eiland Lampedusa. Het bezoek van vandaag wil de armen in Rio, maar ook elders in Braziliƫ en in Latijns-Amerika, een hart onder de riem steken. Toch is het bezoek aan een van de meest achtergestelde buurten van Rio niet vanzelfsprekend. Vooral het veiligheidsaspect baarde de organisatoren ernstige zorgen. Daarom ook werd voor dit historische pausbezoek aan een sloppenwijk gekozen voor een kleinere favela. In Varginha werd eerder ook de film 'City of God' opgenomen.

Paus Franciscus riep gelovigen gisteren in zijn eerste eucharistieviering in BraziliĆ«, tijdens zijn bezoek aan het nationale heiligdom van Aparecida, op om zich af te keren van het materialisme en zich in te zetten voor meer sociale rechtvaardigheid. Hij verwees naar kwalen zoals geld, succes, macht en genot. “Verlies de hoop niet. Het Kwaad bestaat, maar God is sterker, veel sterker.” Vooraf had hij kort gebeden bij het zwarte Mariabeeld van Nossa Senhora Aparecida en zichtbaar ontroerd een kopie van het beeld ontvangen.

De katholieke Kerk blijft sterk verankerd in de Braziliaanse samenleving. Maar het ontging ook de paus niet dat zij de voorbije decennia vele gelovigen heeft verloren aan de Pinksterkerken en evangelische groepen. De Braziliaanse bisschoppen hopen dat zij met de nieuwe paus de trend kunnen keren. Verwijzend naar de CELAM-conferentie van de Latijns-Amerikaanse bisschoppen in 2007 herhaalde paus Franciscus gisteren de oproep voor een nieuwe evangelisatie van het continent. “Wees hoopvol, laat u verrassen door God, beleef de vreugde van het geloof en deel dit geluk met anderen. God is u steeds nabij. Hij is steeds bereid om de gelovigen te helpen die Hem nodig hebben.” De kerkleider sprak de hoop uit om in 2017 terug te keren naar dit populaire bedevaartsoord, als de driehonderdste verjaardag wordt gevierd van de ontdekking van het zwarte Mariabeeld door drie vissers. Ondanks de regen waren tienduizenden gelovigen toegestroomd om een glimp van de paus op te vangen.

Na zijn terugkeer naar Rio de Janeiro veroordeelde hij tijdens een bezoek aan het Sint-Franciscusziekenhuis de liberalisering van drugs en viel hij bijzonder scherp uit naar de drugskartels. “Het kwaad van de drugshandel, dat geweld veroorzaakt en pijn en dood zaait, vereist een moedig handelen van de hele samenleving.” De paus gelooft niet dat die problemen door een liberalisering van drugs worden opgelost. “Wij moeten de oorzaken aanpakken die aan de basis liggen van dit drugsgebruik, door ons voor meer rechtvaardigheid in te zetten, door jongeren waarden door te geven, door een gemeenschapsleven uit te bouwen dat steun geeft aan diegenen die in nood zijn en dat hoop geeft voor de toekomst.”

bron: KerkNet