Requiemmmis voor Mgr. Muskens - em. bisschop van Breda



Vanochtend is de uitvaart van emeritus bisschop van Breda, mgr. Tiny Muskens, gehouden. De plechtigheid vond plaats in de Sint-Antoniuskathedraal in de Bredase binnenstad.

De hoofdcelebrant van de requiemmis was de huidige bisschop van Breda, Jan Liesen. Concelebranten waren kardinaal Wim Eijk, bisschop Hans van den Hende van Rotterdam, pauselijk nuntius André Dupuy en tientallen priester van het bisdom Breda. Ook andere Nederlandse bisschoppen gaven acte de présence.

Onder de aanwezigen in de stampvolle kathedraal waren de Commissarissen van de Koningin van Noord-Brabant en Zeeland, respectievelijk Wim van de Donk en Han Polman, burgemeester Peter van der Velden van Breda en generaal-majoor Theo Vleugels, gouverneur van de Koninklijke Militaire Academie.

In zijn homilie zei bisschop Liesen dat Muskens uitspraken heeft gedaan die niet voor iedereen direct duidelijk waren. De meest opmerkelijke was dat een armen volgens de katholieke leer een brood mag stelen. Muskens had volgens Liesen alleen maar willen zeggen: "Hoe is het mogelijk dat er in ons land armoede is.”

Oud-bisschop Muskens overleed tijdens zijn slaap in de nacht van 16 op 17 april tijdens in kloosterbejaardenoord Zuiderhout in Teteringen. Hij had volgens Liesen gehoopt dat hij zijn dood actief zou mogen meemaken, zodat hij bij bewustzijn afscheid zou kunnen nemen van het leven.

Na de uitvaartmis was er een inzameling voor het Bisschop Muskens Fonds ten behoeve van de Voedselbank in het diocees Breda.

De oud-bisschop is vanmiddag in besloten kring begraven in het familiegraf in zijn geboorteplaats Elshout, gelegen in het bisdom Den Bosch.

bron: Katholiek Nederland