De voortdurende fragmentatie van protestantse groepen en het feit dat oosters-orthodoxe kerkleiders het niet onderling eens kunnen worden over de kwestie van het primaatschap, zijn twee belangrijke obstakels voor vooruitgang in de oecumene. Dat stelt curiekardinaal Kurt Koch, de Vaticaanse 'oecumeneminister'.
Hij deed zijn uitspraken bij het bekendmaken van een overeenkomst tussen de lutherse wereldfederatie en het Vaticaan over een gezamenlijke verklaring bij de vijfhonderdste herdenking van de publicatie van de 95 stellingen van Luther. Dat moment in 1517 wordt als het begin van de Reformatie gezien.
Met betrekking tot de oosterse Kerken merkte Koch op dat de weg naar een overeenkomst voorlopig geblokkeerd lijkt. Het probleem is dat orthodoxe leiders het niet eens kunnen worden over de rol die een primaat kan spelen.
Anders dan de paus voor katholieken, is de oecumenisch patriarch van Constantinopel slechts het erehoofd van de wereldwijde Orthodoxie. Een dergelijke rol werkt "alleen bij goed weer", aldus kardinaal Koch.
Als de katholieke Kerk een pausschap gebaseerd op een "ereprimaatschap" had geaccepteerd, had zij volgens Koch waarschijnlijk "hetzelfde lot als de orthodoxen" ondergaan. Talloze nationale kerken" in plaats van echte, duurzame eenheid.
bron: Katholiek Nieuwsblad