Het Kardinalencollege moet tijdens een Sedisvacatie gevrijwaard zijn van elke druk van buitenaf. Het is daarom betreurenswaardig dat media nu de publieke opinie proberen te bespelen om daarmee invloed uit te oefenen op de conclavisten. Dat heeft kardinaal Tarcisio Bertone, Staatssecretaris van de Heilige Stoel, vandaag in een communiqué laten weten.
De Vaticaanse Staatssecretaris herinnert eraan dat in het verleden politieke mogendheden de conclavisten onder druk zetten. “Door de eeuwen heen moesten kardinalen het hoofd bieden aan vele vormen van druk, uitgeoefend op individuele kiezers of op het Kardinalencollege. Dergelijke druk had als doel de beslissingen te conditioneren volgens een politieke of wereldlijke logica”, zegt Bertone, die vanaf 28 februari 20.00 uur, de functie van Camerlengo zal bekleden. Op dat moment treedt Benedictus XVI af.
“Het is bedroevend dat, nu we het tijdstip naderen van de aanvang van het conclaaf waarin de kardinaal-kiezers in geweten en voor God hun keuze in vrijheid kenbaar maken, dat er een brede verspreiding plaatsvindt van vaak niet geverifieerde, onverifieerbare of volslagen onjuiste nieuwsberichten. Die brengen grote schade toe aan personen en instituties”, verklaart kardinaal Bertone. Zijn voornaamste verwijt aan media die deze berichten verspreiden, is dat zij niet in staat zijn het “spirituele aspect van het moment dat de Kerk aan het beleven is” te vatten.
Eerder vandaag publiceerde de Vaticaanse perschef Federico Lombardi op de website van Radio Vaticana een felle aanklacht tegen media die roddels over de Romeinse Curie verspreiden. Aanleiding was het recente bericht van de Italiaanse krant La Repubblica, waarin werd beweerd dat de paus aftreedt vanwege allerlei scandaleuze praktijken binnen de Curie. Zo zou er sprake zijn van machtshonger, corruptie en de deelname van geestelijken aan een ondergronds netwerk van homoseksuelen.
bron: Katholiek Nederland