De katholieke Kerk heeft zich volgens de Keulse kardinaal Joachim Meisner na het Tweede Vaticaans Concilie te zeer aan de tijdsgeest aangepast. Het gevoel voor het heilige is vervlogen, zegt hij in een interview met de Tagespost.
De sacramentencatechese is op een laakbare manier verwaarloosd en de uiterlijke tekens van ontzag zijn zonder vervanging geschrapt, aldus Meisner.
Communiebanken, knielen, de tongcommunie en het eucharistisch vasten waren ooit een beschermingsmuur rond de heilige Eucharistie, stelt de kardinaal. Daarmee werd duidelijk "dat hier iets unieks gebeurt". Maar het mysterie is niet meer beschermd en ondergaat de totale profanisering van het sacrale, bekritiseert hij.
Maar als het begrip van de sacramenten erodeert en van het geloof in de werkelijke tegenwoordigheid van Christus in de Eucharistie nog slechts een "hoe ook vormgegeven vriendschapsmaaltijd" overblijft, dan groeit volgens Meisner de druk om zo mogelijk iedereen tot de communie toe te laten. "Wij kunnen het geloof van de Kerk echter niet opgeven of aanpassen, maar moeten het juist in deze situatie moedig, helder en wervend verkondigen", aldus de kardinaal.
Tijdens de recente bisschoppensynode over de nieuwe evangelisatie in Rome benadrukte hij dat de zelfevangelisatie bevorderd, en de desacralisering gestopt moet worden. "Als ons dat niet lukt, kunnen we inpakken.
bron: Katholiek Nieuwsblad