Priester geschorst wegens knoeien met liturgie



Een Amerikaanse parochiepriester is door zijn bisschop gesuspendeerd (geschorst) wegens het naar eigenmachtig wijzigen van de liturgische gebeden. Het Vaticaan heeft de maatregel slechts deels kunnen bekrachtigen omdat niet de juiste procedures zijn gevolgd.

Priester William Rowe werd eerder dit jaar door bisschop Edward Braxton van Belleville als parochiepriester ontslagen en geschorst. Dat betekent dat hij geen sacramenten meer mag bedienen. Ook werd zijn volmacht ingetrokken de Eucharistie te vieren. Het beroep dat Rowe daarop in Rome indiende is op twee van de drie punten afgewezen. Het punt waarop Rowe in het gelijk is gesteld betreft de vraag of hij in andere bisdommen wel de Eucharistie mag vieren. Dat mag hij, mits de lokale bisschop formeel toestemming verleent en indien hij zich aan de voorwaarde conformeert die hij ten overstaan van zijn eigen bisschop weigerde: "als u uw fout heeft erkend en formeel belooft uzelf te houden aan de normen en rubrieken van de heilige liturgie die zijn vastgesteld door de wettige kerkelijke autoriteiten."

Die voorwaarde staat in de brief die Rowe ontving van aartsbisschop Antonio Neri, de ondersecretaris van de Vaticaanse Congregatie voor de Clerus. Die brief bevestigt het ontslag als parochiepriester en de ontneming van zijn priesterlijke volmachten. De 73-jarige Rowe, voormalig pastoor van St. Maryparochie in Mount Carmel, Illinois, botste met bisschop Braxton over het veranderen van de liturgische gebeden van het Romeins Missaal, het verplicht te gebruiken boek waarin alle gebeden en gebruiken van de liturgie worden voorschreven.

De "liturgische teksten zelf zijn niet alleen een rijke bron van geestelijk voedsel voor de gelovigen, maar geven op een dieper niveau uitdrukking aan de gemeenschap van de Kerk”, aldus kardinaal Mauro Piacenza, Prefect van de Congregatie voor de Clerus in een decreet. "Elke afwijking van deze liturgische normen en de goedgekeurde liturgische teksten vormt een schending van het leven van de Kerk."

In het decreet verwijst Piacenza naar de encycliek ‘Ecclesia de Eucharistia’ van paus Johannes Paulus II uit 2003. Daarin benadrukte de paus dat de liturgie "nooit iemands privĂ©-eigendom is, ook niet van de celebrant of van de gemeenschap waarin de geheimen worden gevierd."

In de encycliek verwijst de paus naar de apostel Paulus, die "vurige woorden moest richten tot de gemeenschap van Korinthe vanwege ernstige tekortkomingen in hun viering van de Eucharistie ..."

Bisschop Braxton heeft Rowe laten weten in beroep te gaan tegen de gedeeltelijke herroeping van de suspensie. De geschorste priester heeft laten weten zich daar niet tegen te zullen verzetten. Indien het beroep van de bisschop wordt afgewezen wil Rowe naar een ander bisdom, in de hoop dat hij elders wel welkom is.

De zaak is interessant omdat het hoogst zelden voorkomt dat bisschoppen priesters schorsen vanwege eigenmachtige omgang met de liturgische voorschriften. Dat gebeurt met name in de westerse wereld op zo grote schaal dat sommige bisschoppen menen dat aanpakken ‘onbegonnen werk’ is.

bron: Katholiek Nieuwsblad