Het weer breed toestaan van de Tridentijnse Mis door paus Benedictus XVI was "slechts een eerste stap". Voor verdere stappen is de tijd echter "momenteel niet rijp".
Dit zei curiekardinaal Kurt Koch dit weekend in het Duitse Freiburg tijdens een bijeenkomst over de theologie en spiritualiteit van Joseph Ratzinger.
Juist in Duitsland zijn liturgische vraagstukken ideologisch geladen, aldus Koch. Rome kan pas verder werken, als er onder de katholieken de bereidheid is over nieuwe liturgievormen "in dienst van de Kerk" na te denken.
Met het motu proprio Summorum Pontificum stond de paus in juli 2007 het vieren van de 'oude Mis' volgens het missaal van 1962 weer breed toe. De Tridentijnse Mis is de "buitengewone" vorm, de 'nieuwe Mis' de "gewone" vorm van Eucharistie vieren in de Romeinse Kerk, aldus de paus.
Kardinaal Koch – voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Eenheid van de Christenen – keerde zich tegen het verwijt dat Benedictus liturgisch gezien de tijd zou willen terugdraaien tot voor het Tweede Vaticaans Concilie. "Onder deze insinuaties lijdt de paus."
Volgens Koch wil de paus juist de tot op heden niet omgezette uitspraken van het Concilie over de liturgie weer oppakken. Niet alles dat vandaag de dag liturgische praktijk is, laat zich immers door teksten van Vaticanum II onderbouwen, aldus de kardinaal. Zo is er nergens sprake van, dat de priester de Mis opdraagt met het gezicht naar de gelovigen, zei hij.
Een verdere ontwikkeling van vormen van vieren is volgens Koch nodig voor een innerlijke vernieuwing van de Kerk: "Wanneer namelijk de crisis van het kerkelijk leven vandaag in de eerste plaats een crisis van de liturgie is, dan moet ook een vernieuwing van de Kerk vandaag met de vernieuwing van de liturgie beginnen."
Centraal in de theologie van Joseph Ratzinger staat de zoektocht naar "waarheid", aldus de kardinaal. "Zijn theologisch denken draait om het gegeven en de herkenbaarheid van de waarheid, omdat het christelijk geloof de aanspraak heeft waar te zijn."
Daarmee is de vraag naar de verhouding tussen rede en geloof voor Joseph Ratzinger een van de kernvragen van de katholieke theologie, zei Koch.
bron: Katholiek Nieuwsblad