"K.U. Leuven dwaalt"



Peter Vande Vyvere (Tertio) schrijft:

De academische overheid van de K.U.Leuven trekt donderdag conclusies uit het identiteitsdebat dat het voorbije jaar aan de universiteit liep. Hoe gaat de universiteit voortaan met de katholieke inspiratie om? Op basis van uitgelekte documenten ziet het er niet goed uit. Uit een synthese van de debatten die de universiteit daarover het voorbije jaar hield, bleek nochtans dat een meerderheid van de betrokkenen geen afstand wil doen van de open katholieke identiteit die de universiteit al eeuwen kenmerkt. Uitgelekte documenten laten evenwel zien dat de top van de academische overheid subtiel het afstand doen van de katholieke identiteit voorbereidt. De levensbeschouwelijke positie zou voortaan die zijn van een ‘centered pluralism’ (gecentreerd pluralisme) en dat centrum is het “christelijk personalistisch mensbeeld”, of nog: “christelijk humanisme”. Het personalisme is weliswaar een eerbare filosofische stroming, maar je kunt er toch moeilijk de identiteit van een universiteit van zes eeuwen toe reduceren.

Het label ‘katholiek’ daarentegen betekent ‘universeel’ en roept de verbondenheid op met een wereldomspannende geloofsgemeenschap van meer dan een miljard mensen. Mensen die zich door Jezus laten inspireren, hem als God belijden en waar de ambtelijke kerkleiding een noodzakelijk, maar beperkt en even menselijk onderdeel van vormt. Is de universiteit niet langer in staat die inspiratie ook vandaag als een luis in de pels te aanvaarden? En is ze niet langer bereid als een kritisch denkcentrum voor die kerkgemeenschap te functioneren? Dat zou een enorme verarming voor beiden betekenen. Alles wijst erop dat de nieuwe ideologen koste wat het kost elke associatie met het katholicisme willen weren. Ook de geplande ‘re-branding’ is daarop gericht. K.U.Leuven moet KU Leuven worden, niet langer een afkorting met een zin, maar een betekenisloze naam die in een volgende fase makkelijk kan sneuvelen. In het Engels zou de officiĆ«le naam ‘University of Leuven’ worden.

De geplande operatie bestaat erin op een handige manier het feitelijke interne pluralisme te installeren. Dat blijkt ook uit het voornemen het vak ‘religie, zingeving en levensbeschouwing’ dat iedere masterstudent in Leuven krijgt, te “verbreden”. Nu geven de docenten van de faculteit Theologie en Religiewetenschappen dat vak, maar het is niet zeker dat dit zo blijft. Over de vertegenwoordiging van de bisschoppen in een hertekende organieke structuur van de universiteit wordt donderdag wellicht niet beslist. Maar er bestaat een denkspoor om hen elke stemgerechtigde aanwezigheid in de Inrichtende Overheid – waar ze nu al geen meerderheid vormen – te ontnemen. Dat zou meteen betekenen dat de feitelijke band met de levende, universele kerkgemeenschap wordt doorgeknipt.

Om al die redenen schreven we maandag, samen met enkele leidinggevenden uit het middenveld, de politiek en de bedrijfswereld die aan de K.U.Leuven studeerden, een opiniestuk in de krant De Morgen. We roepen daarin de bestuurders van onze alma mater op hun plannen te herzien en een onbevangen, positieve visie op het katholicisme te honoreren. Diezelfde dag schreef hoogleraar theologie Lieven Boeve, de decaan van de faculteit Theologie en Religiewetenschap, in De Standaard een opiniestuk met dezelfde strekking. Moge het naderende Kerstfeest licht brengen, ook bij de academische overheid van de K.U.Leuven.

bron: RKNieuwsNet