het verstand komt met de jaren (eeuwen)?
Terugkeren naar Rome? De hervormde theoloog Bram van Beek zit het wel zitten, maar doet het niet. "Er is geen reden om niet samen met de rooms-katholieken weer één kerk te zijn". EO-coryfee Andries Knevel moet er echter niet aan denken.
Dat zeggen beide mannen in een interview met het Nederlands Dagblad. "Er zijn veel gebreken aan de Rooms-Katholieke Kerk, in leer en leven", aldus Van Beek. "Protestanten kunnen ze makkelijk aanwijzen. Maar als de Rooms-Katholieke Kerk in de zestiende eeuw zo geweest zou zijn als nu, zou de Reformatie er nooit zijn gekomen". De hoogleraar aan de Vrije Universiteit heeft ook geen problemen met de paus: "Voor Melanchthon was de paus geen reden om Rome af te wijzen. Laat de bijzondere positie die de bisschop van Rome vanaf het eind van de eerste eeuw gehad heeft, rustig blijven en laten alle christenen hem steunen om herder van het kerkvolk te zijn. Protestanten hebben ook hun feilen en naar mijn oordeel groter dan Rome".
Van Beek maakt de overstap echter niet omdat hij verantwoordelijkheid heeft richting zijn achterban. "Augustinus zei: als een bisschop van de donatisten (de afgescheiden kerk van zijn tijd) bij de kerk terug wil komen, mag dat alleen als hij zijn gemeente meebrengt."
Knevel heeft nog nooit gedacht aan een terugkeer naar Rome. De piëtistische traditie van het persoonlijke heil zit in zijn DNA.
Het Nederlands Dagblad laat de twee mannen aan het woord naar aanleiding van Hervormingsdag (aanstaande maandag). Dan staat de gereformeerde wereld stil bij het startschot van de Reformatie: 31 oktober 1517, wanneer Maarten Luther zijn 95 stellingen tegen de Katholieke Kerk bekend maakt.
Het vraagstuk van de terugkeer is niet nieuw. In Amerika zetten in de afgelopen jaren verschillende predikanten die stap. Anglicanen doen het sinds kort massaal en in Nederland klinkt af en toe de oproep om weer terug te keren in de 'moederkerk', onder andere van de bekende priester Antoine Bodar.
Mocht het zover komen, dan zijn er twee opties, aldus het Nederlands Dagblad. Gereformeerden kunnen opgaan in de Rooms-Katholieke Kerk en verliezen daarbij hun eigen identiteit. Een onwaarschijnlijke stap: het is meer logischer dat de 'gereformeerde rite' een speciale plaats krijgt binnen de Rooms-Katholieke Kerk, net zoals is geregeld voor anglicanen. Die kunnen met behoud van hun anglicaanse identiteit de overstap maken.
Maar ook het Nederlands Dagblad moet concluderen: die (massale) overstap komt niet binnenkort.
bron: Ikon