Paus Joannes Paulus II Zalig



Vandaag werd in Rome onder ruime belangstelling en in aanwezigheid van vele staats- en regeringsleiders paus Joannes Paulus II zalig verklaard. Karol Wojtila overleed op 2 april 2005 in Vaticaanstad. Het proces voor zijn zalig- en heiligverklaring werd al op 28 juni 2005 opgestart, nauwelijks drie maanden na zijn dood. Samen met die van Moeder Theresa is dit wellicht een van de snelste zaligverklaringen uit de geschiedenis. Opvolger Benedictus XVI stond na het ‘Sante subito’ tijdens de uitvaart van Joannes Paulus II een uitzondering toe op de regel dat het zaligverklaringsproces pas vijf jaar na de dood start.

De kerkelijke procedure vereist dat er bij de zaligverklaring van niet-martelaars na onderzoek ook minstens een wonder wordt erkend door artsen en theologen. Bij Joannes Paulus II betrof dit de genezing van de Franse religieuze Marie Simon-Pierre, die sinds 2001 aan de ziekte van Parkinson leed. Na het overlijden van Joannes Paulus II kon de religieuze haar taak als verpleegster in een kraamafdeling hervatten, door de tussenkomst van de overleden paus nadat ze zijn naam had neergeschreven. Volgens artsen is Marie Simon-Pierre volledig hersteld, al beweren critici dat ze misschien onder een andere ziekte gebukt ging. De Congregatie voor de Heiligverklaringen reageert dat de artsen van haar medische commissie tot de beste ter wereld behoren. Daardoor is een vergissing volgens haar vrijwel uitgesloten.

De tombe met het lichaam van paus Joannes Paulus II, tot voor kort nog in de crypte van de St.-Pietersbasiliek, krijgt na de zaligverklaring een plaats in de basiliek zelf, net als die van de andere pausen die zalig of heilig verklaard werden.

bron: KerkNet