Is de tiara terug in het pauselijk wapen?



Velen is het al opgevallen. Afgelopen zondag was tijdens de Angelustoespraak weer een tiara te zien in het wapen van paus Benedictus XVI. De pauselijke driekroon prijkte op het kleed onder het Vaticaanse venster waar de paus het volk toespreekt. Dat is opmerkelijk omdat Benedictus XVI had besloten geen tiara maar een mijter boven zijn wapenschild te plaatsen.

De driekroon, ook wel Triregnum genoemd, was eeuwenlang het symbool van de pauselijke macht. Bij hun inauguraties lieten de pausen zich met deze drievoudige tiara kronen. De laatste paus die dit deed was Paulus VI (1963-1978). Johannes Paulus I vond dit te werelds en besloot de traditie af te schaffen. Johannes Paulus II besloot hem daarin te volgen. Toch handhaafde hij de tiara boven zijn wapenschild.

Het nieuwe vensterkleed, stratum genoemd, is vervaardigd door de firma Ars Regia uit Ferrara. Beging dit bedrijf een vergissing? Of werd de afbeelding van de tiara erop geborduurd in opdracht van een Vaticaanse prelaat die daarmee zijn ongenoegen over de noviteit van Benedictus wilde laten blijken? Of is het kostbare borduursel op het stratum simpelweg een wens van de paus zelf? Over deze vragen wordt momenteel druk gespeculeerd.

Benedictus XVI mag dan de tiara uit zijn wapen hebben geweerd, toch verwijst hij er wel naar. De pauselijke mijter in het wapen herinnert nog aan de symboliek van de tiara: het drievoudige ambt van Christus, die van priester, profeet en koning. De zilverkleurige mijter heeft drie gouden banden die verticaal in het midden met elkaar verbonden zijn. Daarmee wordt aangeduid dat de drie pauselijke taken (priester, leraar, herder) in één persoon verenigd zijn, aldus kardinaal Cordero Lanza di Montezemolo, die het wapen van Benedictus XVI ontwierp.

bron: KatholiekNederland