Tijd om puin te ruimen na "Operatie Kelk"



Het blijft wachten op duidelijkheid over het arrest van de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI), maar volgens Tertio hoofdredacteur Peter Vande Vyvere is nu al duidelijk dat ook de KI van oordeel is dat de spectaculaire invallen van eind juni buiten proportie waren. Wat de gevolgen zijn voor slachtoffers blijft onduidelijk.

Peter Vande Vyvere vestigt er in zijn commentaarstuk in Tertio de aandacht op dat de ‘operatie Kelk’ niet enkel de Kerk treft, maar evenzeer de grondvesten van de hele welzijnssector doet daveren. “Met het wegvallen van de commissie-Adriaenssens viel ook de prille samenwerking tussen Kerk, welzijnssector en gerecht in duigen. Sommige advocaten springen nu in de leegte die de opheffing van de commissie nalaat. Ook daarom is het dringend tijd dat de Kerk opveert en werk maakt van een nieuw initiatief.”

"Dat de Kerk even knock-out in de touwen hing, was begrijpelijk. Met de aankondiging dat de bisschoppen op een nieuw initiatief broeden om de mensen die zich bij de commissie hadden aangemeld te honoreren, lijkt de veerkracht weergekeerd. Hopelijk is dat het begin van een nieuw elan waarin Kerk, welzijnssector én gerecht elkaar vinden”, schrijft Peter Vande Vyvere.

bron: Tertio