Paus zet licht op groen voor frater Andreas



Paus Benedictus XVI heeft afgelopen weekend het licht op groen gezet voor de erkenning van de heroïsche deugden van broeder Andreas van den Boer (1841 – 1917). Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd het zaligverklaringsverklaringsproces van deze Frater van Tilburg, afkomstug uit Udenhout, al ingezet.

Frater Andreas was een speciale frater. Hij was in alles zeer precies en verraste iedereen door zijn ongelooflijke stiptheid. Nimmer kwam hij te laat en bij alles wat hij deed, hield hij zijn horloge nauwlettend in de gaten. Ook was hij zeer strict in het omgaan met de religieuze leefregel, als geen ander wist hij ook de kleinste bepalingen na te volgen en betekenis te geven.Hij was een man met een grote zelfbeheersing die voor de hardere en strengere kanten van het religieuze leven niet terugschrok. Zo werd hij voor veel fraters een model van religieuze gehoorzaamheid en een levend voorbeeld van het navolgen van de regel.

Maar hij was veel meer dan dat. Hij was ook een man van gemeenschap die zijn medebroeders welwillend terzijde stond en loyaal naar zijn oversten luisterde. Misschien wat braaf en traag, maar tevens vrolijk, vriendelijk en ongecompliceerd in de omgang. Hij klaagde nooit en onttrok zich aan geen enkele plicht. Zo werd hij een zeer gewaardeerde medebroeder.

Maar er was nog iets: hij was ook een beminde onderwijzer. Dat was iets eigenaardigs, want veel succes met het lesgeven had hij immers niet en hij was geen bijzonder begenadigde leerkracht. Hij miste daarvoor natuurlijk gezag en vlotheid. Was hij dus geen rijk begiftigde onderwijsman, visie had hij wel. Zo was hij wars van de gewone onderwijsaanpak van zijn tijd en verfoeide hij het om kinderen te slaan en streng te straffen. Hij koos steevast voor een milde en humane benadering en ging serieus met de jongens in gesprek. Hij wist de jongens en fraters die zich eenzaam voelden in het grote en strenge internaat door zijn zachtaardige en voorzichtige natuur heel nabij te zijn.

Zo was frater Andreas de verpersoonlijking van een aantal kernwaarden en grondbegrippen van de congregatie. Hij liet zien wat een nederig en dienstbaar religieus leven kon zijn. Hij maakte tevens zichtbaar wat het betekende om broeder te zijn en in gemeenschap te leven. En hij was een man die in de praktijk bracht wat barmhartigheid was, de barmhartigheid die de congregatie in haar naam droeg maar die in het grote en uitgroeiende onderwijsbedrijf niet voor iedereen voelbaar was.

bron: RKNieuwsNet