Jongeren die op 20 juli te communie gaan tijdens de afsluitende eucharistieviering van de Wereldjongerendagen in Sydney, dienen daarbij te knielen. Die verwachting sprak kardinaal George Pell, aartsbisschop van Sydney vanmorgen uit op een persconferentie. De pelgrims worden daarnaast vermoedelijk uitgenodigd de communie niet op de hand, maar op de tong te ontvangen.
Het is niet verplicht om te knielen bij het communiceren. In veel kerken is het daarnaast gemeengoed om de communie op de hand te ontvangen en niet op de tong. Paus Benedictus XVI wil dat in missen waarin hij voorgaat de communie op de tong wordt uitgereikt. Zo mogelijk dienen knielbanken te worden geplaatst zodat communicanten zich geknield kunnen verootmoedigen ten overstaan van de eucharistie. De RK-Kerk leert dat Christus werkelijk aanwezig is in de eucharistie.
Kardinaal Pell hield zich op de vlakte over de wijze waarop pelgrims op 20 juli te communie geacht worden te gaan. Van de details over de liturgie zou hij niet goed op de hoogte zijn. “Maar ik denk dat er geknield gaat worden.” Het al vrijgegeven misboekje van de viering geeft geen bijzondere aanwijzingen.
De pauselijke ceremoniemeester Guido Marini kondigde vorige maand aan dat bij pauselijke eucharistievieringen de communie voortaan op de tong wordt uitgereikt. Daarmee wil Benedictus XVI ‘de norm benadrukken die voor de hele Kerk geldt’, zei hij. De paus geeft volgens Marini de voorkeur aan de tongcommunie die de werkelijke aanwezigheid van Christus in de eucharistie meer in het licht zou stellen. Bovendien zou de tongcommunie de devotie van de gelovigen bevorderen en hen gemakkelijker inleiden in het mysterie
Marini wees er op dat de handcommunie een uitzondering is op de regel. Juridisch gezien is de handcommunie een indult, ofwel een door de paus verleende dispensatie aan bisdommen die daarom verzocht hebben. Paus Paulus VI bepaalde in 1969 dat bisschoppen kunnen toestaan dat de gelovigen de communie staande en op de hand kunnen ontvangen.
bron: KatholiekNederland