Paus accepteert ontslag kardinaal Wuerl



■ KN ■ Paus Franciscus heeft het ontslag aanvaard van kardinaal Donald Wuerl (77). Hij benoemde nog geen opvolger voor de aartsbisschop van Washington.

Toen het besluit van de paus vandaag bekend werd gemaakt, publiceerde het aartsbisdom Washington een brief van Franciscus aan Wuerl. Daarin schrijft de paus onder meer: “U hebt voldoende elementen om uw daden te ‘rechtvaardigen’ en te onderscheiden tussen wat het betekent om misdaden te verdoezelen of problemen niet aan te pakken, en enkele fouten te begaan. Uw edelheid echter heeft u ertoe gebracht niet dit pad van verdediging te kiezen. Hier ben ik trots op en dank ik u voor.”

Kardinaal Wuerl stond onder toenemende druk om terug te treden nadat op 14 augustus het rapport verscheen van een grand jury die onderzoek deed naar seksueel misbruik in zes bisdommen in Pennsylvania. Het rapport schetst een gemengd beeld van Wuerls omgang met enkele misbruikzaken in zijn tijd als bisschop van Pittsburgh.

Wuerl bood, zoals bisschoppen verplicht zijn te doen, zijn ontslag aan de paus aan toen hij 75 werd. Franciscus koos ervoor dat niet te accepteren.

Begin september zei Wuerl tegen priesters van het aartsbisdom dat hij de paus zou vragen om het ontslag te accepteren “zodat deze Kerk van het aartsbisdom, waarvan we allemaal houden, vooruit kan” en “een nieuw begin” kan maken.

Wuerls aanvaarde ontslag komt twee maanden na het ontslag van de emeritus-aartsbisschop van Washington Theodore McCarrick uit het college van kardinalen.

Er zijn geloofwaardige beschuldigingen van seksueel misbruik tegen McCarrick geuit, waaronder twee met betrekking tot minderjarigen. Paus Franciscus legde McCarrick een “leven van gebed en boete” op in afwachting van een kerkrechtelijk proces over de beschuldigingen.

Kardinaal Wuerl heeft gezegd dat hij geen weet had van beschuldigingen van misbruik van minderjarigen of het seksueel belagen van seminaristen door McCarrick, totdat het aartsbisdom New York aankondigde een beschuldiging aan diens adres te gaan onderzoeken.