Petitie van Tertio voor behoud uitzendingen erediensten op VRT



Tertio lanceert morgen woensdag 13 december een petitie voor het behoud van de uitzendingen van de erkende erediensten op de openbare omroep.

Volgens Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) behoort het uitzenden van religieuze erediensten niet tot de kerntaken en ook niet tot de autonome beslissingsbevoegdheid van de VRT. Een eredienst uitzenden is geen redactioneel programma, stelde de minister op 6 december 2017 in het Vlaams Parlement. Hij wil niet dat er nog religieuze erediensten op de openbare omroep uitgezonden worden.

Zijn standpunt kwam er nadat de VRT bekendmaakte voortaan ook twee islamitische erediensten per jaar uit te zenden. De VRT zelf beschouwt het uitzenden van die religieuze vieringen als een service. Mensen die door ouderdom, ziekte of andere omstandigheden niet aanwezig kunnen zijn, kunnen op die manier toch de viering volgen. En door in alle openheid bij elkaar te laten binnenkijken, kunnen mensen elkaars geloof ook beter begrijpen, stelt de VRT. Die uitzendingen dragen aldus ook bij tot de interlevensbeschouwelijke dialoog.

Eerder sneuvelden al de uitzendingen door derden die ruimte boden aan de erkende erediensten en levensbeschouwingen in ons land. Een herhaling van dat scenario met de uitzendingen van de rooms-katholieke, orthodoxe, protestantse, evangelische en joodse erediensten dient vermeden te worden, want zingeving heeft een legitieme plaats op de openbare omroep.

Daarom lanceert het christelijke opinieweekblad Tertio een petitie voor het behoud van de uitzendingen van religieuze erediensten op de openbare omroep.