Paus Franciscus benoemt arts tot aartsbisschop van Parijs



Na de kardinalen Lustiger en Vingt-Trois komt opnieuw een intellectuele zwaargewicht aan het hoofd van het belangrijkste Franse bisdom.

Paus Franciscus heeft vandaag donderdag de Franse arts en theoloog, priester en bisschop van Nanterre Michel Aupetit (66) benoemd tot opvolger van kardinaal André Vingt-Trois (75) als nieuwe aartsbisschop van Parijs. De aanstelling van de nieuwe aartsbisschop aan het hoofd van het meest prestigieuze Franse bisdom lijkt voor een buitenstaander eerder verrassend. Maar Michel Aupetit werd in 2006 vicaris-generaal en in 2013 hulpbisschop van kardinaal André Vingt-Trois in Parijs.

Michel Aupetit studeerde in 1978 af als doctor in de geneeskunde. Van 1979 tot 1990 was hij ook daadwerkelijk actief als arts in de Parijse regio. Na zijn licentie in de theologie behaalde hij een diploma in de biomedische ethiek. In 1995 werd hij tot priester gewijd. Van 1997 tot 2006 doceerde hij bio-ethiek aan het Centre Universitaire Henri Mondor in Créteil. Paus Franciscus benoemde hem in 2014 tot bisschop van Nanterre. Op het laatste overleg van de Franse bisschoppenconferentie werd hij verkozen tot referent voor gezinspastoraal.