Ondergesneeuwd Christusbeeld zorgt voor verwarring in Brugge



Het kunstwerk Dakloze Jezus, van de Canadese kunstenaar Timothy Schmalz, heeft in Brugge even voor paniek gezorgd. De bronzen Christusfiguur voor de Magdalenakerk in de Belgische stad sneeuwde gisteren onder en leek daardoor sprekend op een in zijn slaap doodgevroren zwerver. Een voorbijganger zag het tafereel en stapte bezorgd op de politie af.

,,Onze politiemensen weten dat het beeld er ligt, maar er staan nog andere banken voor de kerk’’, reageert een woordvoerder tegen nieuwssite VTM. Om er zeker van te zijn dat er niet werkelijk een aan de koude bezweken dakloze lag, schoten de twee agenten ‘te hulp’.

Een korte blik op de onderkoelde gestalte leerde dat het toch om het werk van Schmalz ging, dat afgelopen weekend pas onthuld werd. Heel gek is het niet dat de passant ervan schrok. ,,Het beeld staat er nog maar net, dus heel wat Bruggelingen kennen het nog niet’’, verklaart de Brugse politie.

Die verwarring is precies wat maker Schmalz voor ogen had. ,,Ik hoop dat mensen in eerste instantie denken: ‘Daar ligt een dakloze’, en zich pas daarna realiseren dat het een beeld is en daarna dat het om Jezus gaat’, zei de Canadees eerder in een interview met CNN.

Om verdere paniek te voorkomen, hangt Brugge de metalen Jezus binnenkort een bordje met tekst en uitleg om. Geen overbodige luxe, want behalve aan de gaten in ’s mans voeten is niet te zien dat het om Christus gaat. De dienstdoende agenten konden achteraf wel lachen om het voorval.