Frenk van der Linden heeft spijt....



Grofheid, lompheid en algemene domheid en onkunde vieren hoogtij in het zich zo vooruitsrevend noemende Nederland ...

Journalist Frenk van der Linden heeft er spijt van dat hij deel had aan het ‘offensief’ tegen priester Roderick Vonhögen in het VARA-programma De Wereld Draait Door op 11 februari. Daarbij werd de priester en RKK-presentator spottend ondervraagd over zijn beleving van het celibaat.

Frenk van der Linden stelde Vonhögen de vraag hoe het is om als celibataire man geen seks te hebben. “Dat fascineert mij echt”, zei Van der Linden vrijdag in het VARA-programma De kunst van het maken. Het was volgens hem niet cynisch bedoeld. Wat hem spijt is dat Vonhögen in een drie tegen één-situatie terecht was gekomen. Jan Mulder was tegenover de priester wel vol hoon over diens seksuele onthouding. Mulder, een van de vaste DWDW-‘tafelheren’, vroeg gast Vonhögen spottend of die wellicht ‘veel scrabbelde’.

Ook aanwezig in De kunst van het maken waren hoofd RKK Leo Fijen (in de studio) en Antoine Bodar (vanuit Rome). Zij hadden zich geërgerd over de manier waarop Roderick Vonhögen werd bejegend door zowel Frenk van der Linden en Jan Mulder als DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk.

Bodar ergert zich al jaren aan de badinerende toon onder Nederlandse journalisten als het om de paus en de Katholieke Kerk gaat. De in Rome woonachtige priester noemde de berichtgeving hier en daar zelfs “tendentieus en kwaadaardig”. In De kunst van het maken pleitte hij ervoor om “terug te keren van de lompheid van het heden en wat meer de beleefdheid in acht nemen, ook in leuke programma’s als De Wereld Draait Door”. In Nederland lijkt volgens Bodar sprake te zijn van een “hetze tegen de paus”. “Hoe kun je de koningin zo vereren en de paus, die je helemaal niet kent, zo – om het maar eens modern te zeggen - wegzetten?”

Bodar, Fijen en Van der Linden waren het erover eens dat opinies in Nederland belangrijker lijken dan feiten. “Nergens zijn zoveel columnisten als bij ons”, aldus de journalist. Bodar: “Het ziet ernaar uit dat de mening aan de kennis voorafgaat. Men opinieert al voordat men is geïnformeerd.” Fijen: “We leven misschien in een tijd waarin we van de enige hype naar de andere gaan. De berichtgeving gaat heel snel. We gaan af op de bekende krantenkoppen. We kijken een archiefje in en daar treffen we een reeks schandalen aan, daar hebben we het dan over, en dat is dan het hele leven.”

bron: Katholiek Nederland